IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спадът на оборота в промишлеността по-слаб през октомври

На годишна база свиването е 19,4%, продажбите обаче се засилват спрямо септември, сочат предварителните данни на НСИ

12:51 | 10.12.09 г.
Спадът на оборота в промишлеността по-слаб през октомври

Оборотът на предприятията от промишлеността намалява 19,4% на годишна база през октомври, но се увеличава с 5,2% спрямо септември, показват предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ).

Според окончателните данни на института за септември оборотът на промишлените предприятия се свива с 28,2% на годишна база и с 4,0% на месечна. Предварителните оценки отчетоха същите данни за спада на годишна база и ръст от 4,1% спрямо предходния месец.

За забавянето на спада в продажбите на годишна база през октомври спомага регистрираното увеличение от 11,9% в добивната промишленост. В преработващата промишленост намалението е с 21,4%, в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - със 17%.

В сравнение със септември 2009 г. оборотът в преработващата промишленост се увеличава с 3,6%, а в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ е отчетен ръст от с 8,2%. Скокът в добивната промишленост е с цели 33,4%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:12 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още