IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спадът в промишлеността се забавя през октомври заради добивния сектор

На годишна база свиването в промишленото производство е 16,1%, на месечна база обаче се отчита засилен растеж

12:30 | 10.12.09 г.
Спадът в промишлеността се забавя през октомври заради добивния сектор

Индексът на промишленото производство намалява с 16,1% на годишна база, но се увеличава с 5,5% спрямо предходния месец, показват предварителни данни на Националния статистически институт (НСИ).

За сравнение за септември бе отчетено намаление на промишленото производство с 21,1% на годишна база и прираст от 0,5% спрямо предходния месец, показват ревизираните данни на института. Предварителните оценки бяха за спад от 19,3% на годишна база.

Забавянето на спада на годишна база през октомври до голяма степен се дължи на добивната промишленост, където е отчетен ръст от 17,7%. В преработващата промишленост продукцията намалява с 21,5%, в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 6,2%.

Регистриран е спад в производството на продукти за междинно потребление - с 23,8%, в производството на инвестиционни продукти с 23,4%, в производството на енергийни продукти - с 1,9%.

В сравнение с предходния месец е отчетено увеличение от 34,2% в добивната промишленост, в преработващата промишленост ръстът е 3,4%, а в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 6,3%.

Ръст е регистриран при производството на основни метали - с 22,6%, при печатната дейност и възпроизвеждането на записани носители - с 16%, при производството на облекло - с 6,6%. Намалява производството на
химични продукти - с 11,6%, производството на тютюневи изделия - с 10,9%, производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 3,5%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:25 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още