IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Ще намалим повече въглеродните емисии, ако и големите страни го направят

Според българия, по-малките страни от ЕС би трябвало да поемат по-малка финансова гежест при намаляване на въглеродните емисии

17:31 | 09.12.09 г.
Автор - снимка
Създател
Ще намалим повече въглеродните емисии, ако и големите страни го направят

България смята, че Европейският съюз (ЕС) трябва да приеме по-високи цели за ограничаване на изхвърляните в атмосферата въглеродни емисии от планираното намаление от 20% спрямо 1990 г. на 30%, само ако и другите големи страни в света се съгласят намалението при тях да е поне с 25%.

Това становище на страната ни за срещата в Копенхаген за борбата с климатичните промени, утвърдено по-рано днес от Министерски съвет, изрази министърът на околната среда и водите Нона Караджова по време на конференция в София под надслов „България преминава към ниско-въглеродна икономика“. Тя допълни, че развиващите се страни също трябва да приемат определени ангажименти за намаляването на вредните емисии.

Българската позиция относно финансовата тежест на отделните страни от ЕС при намаляване на емисиите е, че страните с по-малък брутен вътрешен продукт (БВП) като България трябва да поемат по-малка финансова тежест, за да може икономиката им да се развива адекватно.

Караджова посочи още, че страната ни ще настоява преизпълнените ангажименти на страната ни по протокола от Киото да се прехвърлят за периода след 2012 г., т.е. да имаме право на повече квоти за вредни емисии. Ако това се случи, при продажбата на тези квоти държавата би могла да подпомага изграждането на екологични проекти не само в енергетиката, а и в транспорта и строителството.

Министърът на на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков допълни в тази връзка, че повечето свободни квоти биха ни позволили изграждането на нови енергийни мощности, така че да се превърнем в енергиен център на региона.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:03 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още