IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Македонска фирма купува две български дружества за олио

Предмет на сделката са „Звезда 97” АД и „Звезда” АД, гр. Долна Митрополия

13:00 | 09.12.09 г.
Автор - снимка
Създател
Македонска фирма купува две български дружества за олио

Македонската фирма „Брилянт“ купува българските дружества „Звезда 97” АД и „Звезда” АД, гр. Долна Митрополия. Това става ясно от съобщение на Комисията за защита на конкуренцията, която дава разрешение за сделката.

Купувачът търгува на дребно с моторни горива и масла на територията на Македония, докато придобиваното дружество Звезда 97 и дъщерното му Звезда изкупуват слънчогледови семена, рапица и др. и търгуват със слънчогледово олио.

Поради това в резултат на концентрацията няма да се установи вертикална интеграция между предприятията и няма да има съществено въздействие на нито един от съответните пазари, казват от КЗК.

Сумата по сделката не се съобщава. От подробния текст на решението на комисията става ясно, че придобиването се отнася до 86,22% от капитала на „Звезда 97” АД, а оттам косвено и 91,80% от капитала на „Звезда” АД.

Сумарният пазарен дял на „Звезда 97” АД и „Звезда” АД през 2008 г. от пазара на олио у нас се движи в рамките от 5,13% до 7,76%. Стойността на общия стокооборот на този пазар е 16,885 млн. лева.

Пазарът на слънчогледово олио в България задоволява изцяло търсенето в страната и се характеризира с множество производители, като преобладават малките и средни предприятия. Една част от тях имат пълен цикъл на производство и предлагат краен продукт, докато другите произвеждат само сурово нерафинирано олио, което продават на рафинерии в страната или изнасят. Налице са и голям брой купувачи, които купуват относително малки части от предлаганото в страната олио. Нито едно от предприятията не носи характеристиките на пазарен лидер, показва пазарният анализ на регулаторния орган.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:41 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още