IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Потреблението на вода в София намаляло, затова вдигат цените – с до 9%

Разходите на Софийска вода били едни и същи и трябва да се компенсира спадът на потреблението

13:26 | 08.12.09 г.
Автор - снимка
Създател
Потреблението на вода в София намаляло, затова вдигат цените – с до 9%

Цената на водата в София ще се повиши от 1 януари 2009 с до 9 на сто, каза днес пред журналисти председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев.

Като се имат предвид отделните компоненти на формиране на цената, най-високо е повишението на доставката й, но и неговият относителен дял в цената е най-голям.

Исканото повишение от страна на Софийска вода АД е с близо 12%.

По време на проведено днес открито заседание в ДКЕВР от дружеството посочиха, че ако поскъпването е по-малко от исканото от тях, то те ще намалят инвестициите за следващата година от 52 млн. лв. (каквито са и тази година) на 46 млн. лв.

Сега цената на водата е 1,40 лв. на куб. м с ДДС.

Семерджиев посочи, че при определянето на цената на водата комисията има предвид и намаленото й потребление в столицата, което по предварителни данни е със 7-8% по-малко за 2009 спрямо 2008 г. Тъй като обаче постоянните разходи на Софийска вода са едни и същи, за да бъдат компенсирани, цената се повишава, тоест призивите за пестене на вода на практика водят до вдигане на цената й, стана ясно по време на заседанието.

Окончателното решение за цената ще бъде взето на 23 декември на закрито заседание на ДКЕВР. В тази връзка Семерджиев посочи, че комисията трябва да прегледа и изпълнението на инвестиционната програма на Софийска вода за тази година, за да утвърди исканите от дружеството разходи за 2010.

Не стана ясно обаче как ще се случи утвърждаването на капиталовите разходи, тъй като присъстващият представител на Столична община обяви, че счетоводно въпросните разходи могат да бъдат утвърдени в края на януари, а в момента се прави и одит на компанията.

Към ноември по предварителни данни капиталовите разходи на Софийска вода за 2009 са 46 млн. лв.

Още по темата:

Загубите на водата по водопроводите в София – близо 60%, плащаме ги

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:40 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още