IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Л. Хампарцумян: Негативните ефекти от еврото са „градски легенди“

Според главния изп. директор на Уникредит Булбанк няма опасност от повишаване на ценовите нива при приемането ни в еврозоната

15:44 | 07.12.09 г.
Л. Хампарцумян: Негативните ефекти от еврото са „градски легенди“

Опасенията на обикновения бизнесмен и гражданин в България, че въвеждането на еврото ще доведе до негативни ефекти, са по-скоро в сферата на градските легенди. Това каза Левон Хампарцумян, главен изпълнителен директор на Уникредит Булбанк, по време на международната конференция Икономически и политически предизвикателства пред присъединяването към еврозоната, която се проведе днес.

Ние имаме вече 10 години фиксиран курс и всичките негативни ефекти сме ги изконсумирали. Потребителските цени са на нива, равни или даже по-високи в съседна Гърция, каза той.

Според него изпълняването на всички критерии за приемането на еврото не е важно толкова за влизането в еврозоната, колкото да покажем, че имаме устойчиво спазване на правилата.

Колкото по-бързо се присъединим към еврозоната, от гледна точка на банковия сектор е по-добре, заяви Хампарцумян.

Той отбеляза, че трябва да има и политически консенсус България да бъде поканена да направи формалните стъпки за влизане в ERM 2.

По думите му малка държава като България не може да има самостоятелна монетарна политика.

Хампарцумян отбеляза, че предприемчивостта на родния бизнес трябва да се насочи към неща, които са по-диверсифицирани и по-експортно ориентирани.

„Ние не продаваме, защото стоките са ни прекалено скъпи, а защото ги няма. Това, което е важно, за да бъдем успешни с евро и без евро, е предприемчивостта на българина. За съжаление, българските предприемачи са като че ли с много тесен фокус. Същите хора, които строяха хотели, ваканционни жилища и след това шопинг молове, сега са се хвърлили към един от нераздадените публични ресурси, а именно достъпът до договори за ВЕИ*“, каза той.

Въвеждането на еврото е една хубава подкрепа за създаването на устойчива среда за развитие на икономиката, добави Хампарцумян.

*Възобновяеми енергийни източници

Още по темата: 

Искров за еврото: Стреляме по движеща се цел

Г. Ангелов: След 10 години България може да не иска да приеме еврото

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:24 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още