IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Газпром: Българското правителство поддържа газопровода „Южен поток“

Газпром ще обсъжда в София на 10 и 11 декември развитието на проекта "Южен поток"

14:59 | 07.12.09 г.
Автор - снимка
Създател
Газпром: Българското правителство поддържа газопровода „Южен поток“

Българското правителство поддържа строителството на газопровода „Южен поток“, е казал официалният говорител на Газпром Сергей Куприянов, коментирайки пред телеканала Russia Today предстоящите разговори в София на 10 и 11 декември на междуправителствената българо-руска комисия по икономическите въпроси. По думите му конкретно представителите на ръководството на Газпром ще обсъдят с българската страна развитието по проекта „Южен поток“.

Куприянов изказва становището на Газпром, че чрез „Южен поток“ България ще диверсифицира доставките си на природен газ, за да избегне нови газови кризи, подобни на тази в началото на годината. Наред с това руският представител допълва, че българското правителство още не е определило конкретното си становище за другите два големи енергийни проекта с Русия – АЕЦ Белене и петролопровода Бургас-Александруполис.

Куприянов коментира относно „Южен поток“, че проектът има все по-голяма подкрепа вече не само в Източна, но и в Западна Европа, след присъединяването наскоро на френската EdF. По думите му и двата газопровода, които Газпром ще строи - „Северен поток“ и „Южен поток“, ще доведат до намаляването на рисковите при транзита на газ.

Според предвижданията на Газпром „Северен поток“ ще бъде построен по-скоро от „Южен поток“, т.е. едва ли ще се реализират наскоро изказаните прогнози на представители на руското правителство, че „Южен поток“ може да „изпревари“ „Северен поток“. Куприянов е уточнил, че според Газпром, ориентировъчният срок за пускане в експлоатация на „Южен поток“, след като се реши капацитетът му да бъде удвоен до 63 млрд. куб. м газ годишно, е 2015 г. (първоначално беше 2014 г.), докато първият газ по „Северен поток“ би трябвало да тръгне през 2012 г.

Относно проекта „Набуко“ представителят на Газпром е коментирал, че „пред неговата ресурсна база има много въпроси“ и че Газпром няма да снабдява с газ този газопровод.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:11 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още