IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Изграждането на магистрала „Хемус“ продължава след около две години

Предстои „качествена, честна, добре подготвена процедура за концесиониране“, каза министърът на регионалното развитие

14:14 | 07.12.09 г.
Автор - снимка
Създател
Изграждането на магистрала „Хемус“ продължава след около две години

След около две години ще може да продължи строителството на автомагистрала „Хемус“. Това заяви в Плевен министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев в отговор на журналистически въпрос.

Той уточни, че очаква за година и половина-две да бъде направена качествена, честна, добре подготвена процедура за концесиониране на магистралата от създадената работна група с експерти от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) и от три министерства, след което ще се избере изпълнител.

„Трябва да оставим експертите да си свършат работата по отношение на трасето, независимо от това на кого къде му се иска да минава или да не минава“, коментира министърът, цитиран от БТА. „Мисля, че вече има утвърдена ос на трасето, идеен проект, който трябва да се актуализира и допълни и да се направи техническият проект“, допълни Плевнелиев.

Ние работим с Европейската банка за възстановяване и развитие - може би най-добрият партньор към момента, който можем да имаме; те ще финансират и актуализирането на проектите, посочи той. Ще приоритизираме отсечката Ябланица-Велико Търново и след това отсечката към Русе, тъй като там е много по-голям пътникопотокът и товаропотокът, отколкото в отсечката Велико Търново-Шумен; затова ще е необходимо поне година и половина-две, за да се подготви концесията, поясни министърът на регионалното развитие и благоустройството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:13 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още