IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Кризата увеличава дела на крайно бедните у нас до 4% от населението

В тази категория според Световната банка влизат хората с доходи до 2,5 долара на ден

13:29 | 07.12.09 г.
Автор - снимка
Създател
Кризата увеличава дела на крайно бедните у нас до 4% от населението

Вследствие на икономическата криза крайно бедните хора в България, чиито доходи на ден са до 2,5 долара, ще се увеличат с 1 процентен пункт и ще станат 4% от населението. Това е една от констатациите в изготвен доклад на Световната банка на тема „Кризата идва в домакинствата“. Изследването, направено за страните от Европа и Централна Азия, беше представено днес пред журналисти в София.

Според доклада хората в България с доходи на ден от 2,5 до 5 долара, които са в т. нар. категория „уязвими“ за обедняване, се запазват на 19%. Лука Барбоне, ръководител на сектор „Икономическо управление и намаляване на бедността“ в СБ, който представи основните направления в доклада, поясни, че прогнозите и изводите са правени на основата на данни от съответните страни от 2007/08 г.

Барбоне посочи, че според констатациите на СБ кризата ще се усети в домакинствата основно чрез безработицата, която смъква надолу доходите, а една от основните последици от това е невъзможността на гражданите да обслужват кредитите си, било то ипотечни или потребителски.

Като цяло в Европа и Централна Азия само през 2010 г. бедните хора се очаква да нараснат с 11 млн. човека, а тези малко над границата на бедността – с 23 млн. човека. Това означава, че близо една пета от населението може да се окаже на границата на бедността.

Според изводите на СБ най-силно ще бъдат засегнати домакинствата в страните със средни доходи, т.е. страните от Централна и Източна Европа (ЦИЕ), независимо че и в Западна Европа усещането за криза е осезаемо. Като процент спрямо стандарта на живот преди кризата, най-силно от проучваните страни сега е обедняването в Естония, Литва, Казахстан, а най-слабо – в Полша и Таджикистан (поради високите добиви в селското стопанство).

От СБ смятат, че като цяло последствията от кризата за домакинствата в България са около средното за изследваните страни.

Между препоръчваните политики в краткосрочен план за справяне с кризата, свързани с населението, са: прилагане на програми за справяне с безработицата, вкл. полагане на обществено полезен труд, и улесняване на преструктурирането на кредитите на домакинствата. От СБ препоръчват още да не се прави повсеместно съкращаване на държавните разходи, а те да се преструктурират, като се запазят разходите за важни инфраструктурни обекти и за разширяване на социалното подпомагане на бедните.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:12 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още