IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Искров за еврото: Стреляме по движеща се цел

Оказа се, че нашите партньори от ЕС са невинаги предвидими, каза гуверньорът на Централната банка

12:38 | 07.12.09 г.
Искров за еврото: Стреляме по движеща се цел

България има ясна стратегия за приемане на еврото, написана още през 2004 г., и тя е за бързо влизане в еврозоната. Това заяви управителят на централната банка Иван Искров на международната конференция Икономически и политически предизвикателства пред присъединяването към еврозоната.

Искров припомни, че страната ни е имала намерение да влезе в ERM 2, т.нар. чакалня преди приемането на еврото, още при влизането в ЕС през 2007, но е била посъветвана от Европейската централна банка (ЕЦБ) да изчака две години заради големия дефицит по текущата сметка, високата инфлация и ръста на кредита.

След голямото разширяване на ЕС от 2004 и 2007 доста от старите страни членки, както и самата ЕЦБ започнаха доста рестриктивно да тълкуват Маастрихтските критерии, каза Искров.

Оказа се, че нашите партньори от ЕС са невинаги предвидими, каза той и добави: „Ние се оказваме в ситуация, не само България, но и другите страни новоприети членки, да стреляме по движеща се цел, при това се опитва да ни се дадат патрони за пъдпъдъци”, каза той.

Искров добави, че има умора в старите стани членки, концентриране във вътрешните проблеми на тези страни и ЕЦБ и все по-малко желание да се добавят нови страни, че дори се дописват и критерии.

Той добави, че намеренията на правителството да кандидатства за влизане в ERM 2 в началото на следващата година и приемане на еврото през 2013, се споделят и от централната банка. По думите му към момента покриваме всички критерии за приемане на еврото.

Според Искров влизането в еврозоната не е привилегия, а право и задължение.

Освен това решенията не се вземат самостоятелно и едностранно, а касаят всички 16 страни на еврозоната, както и страните в ERM 2 и една доста консервативна институция като ЕЦБ.

За ERM 2 няма критерии и не знаехме, че освен писаните критерии, има и неписани. А се оказа, че всички критерии, писани и неписани, трябва да се се изпълнят, преди да се влезе в ERM 2, каза още той.

„Не бихме могли да се ангажираме с никаква конкретна дата към този момент, ангажираме се с всички усилия, които се водят за преговорите към присъединяване в ERM 2“, заяви Искров.

„Това е един много сложен процес, изключително сложен, особено зад кулисите“, добави той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:43 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още