IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

БАИ определи 7 компании за „Инвеститор на годината“

В рамките на конкурса се номинират и награждават инвестиционните проекти „с най-значим принос в различните сфери на българската икономика“

12:25 | 07.12.09 г.
Автор - снимка
Създател
БАИ определи 7 компании за „Инвеститор на годината“

Седем компании са определени за „Инвеститор на годината“ в четвъртия поред конкурс на Българската агенция за инвестиции (БАИ), съобщиха от агенцията.

В рамките на конкурса се номинират и награждават инвестиционните проекти „с най-значим принос в различните сфери на българската икономика“. Наградените инвеститори за 2009 г. са определени от комисия към БАИ.

При подбора на инвестиционните проекти са приложени следните критерии:

- Реализиране на инвестиционния проект през последните 12 месеца;
- Създаване на нови работни места;
- Обем на вложените капитали;
- Прилагане на високи технологии;
- Инвестиции в приоритетни сектори за развитие на българската икономика;
- Експортен потенциал;
- Нови за България производства;
- Екологично производство.

Спечелилите компании са:

“Елаците – Мед” АД – за инвестиция в сектор “Добивна промишленост”. „Елаците Мед” АД, село Мирково, е акционерно дружество с предмет на дейност добив и обогатяване на медно- порфирни руди. То експлоатира най – голямото медно находище в България. През периода 2008 – 2009 г. са инвестирани около 86 милиона лева за „Проектиране и изграждане на Корпус за едро трошене - №3 и оптимизация на транспорта на рудата в РК (руден комплекс) Елаците. Дружеството осигурява 1780 работни места.

„Техногипс” ЕАД - за инвестиция в сектор „Преработваща промишленост” - Производство на изделия от гипс. „Техногипс” ЕАД е 100% собственост на „Балканстрой” АД, една от големите български строителни фирми. Инвестиционният проект на „Техногипс” ЕАД е за построяването на завод за гипсокартонени плоскости и сухи гипсови смеси по най-нова германска технология край град Раднево, с използването на отпадъчни продукти от ТЕЦ „Марица изток 2”. Размерът на инвестицията към момента е 95 милиона лева, а разкритите работни места - 120.

„Иксетик Пловдив” ЕООД - за инвестиция в сектор „Преработваща промишленост” - производство на части за автомобили. „Иксетик Пловдив” ЕООД е дъщерна фирма на „Иксетик” – Германия, един от водещите в света доставчици на части за автомобили. „Иксетик Пловдив” ЕООД построи в Индустриалната зона Раковски за около една година завод за хидравлична и вакуумна техника за автомобили. Инвестицията е на стойност над 34 милиона лева, а разкритите работни места около 60.

„Енел Марица – Изток 3” АД - за инвестиция в сектор „Енергетика” - Производство на електрическа и топлинна енергия. „Енел Марица Изток 3” АД е смесена фирма със 73% участие на италианската компания ЕНЕЛ и 27% на НЕК ЕАД. Инвестиционният проект за рехабилитация и модернизация на ТЕЦ "Енел Марица Изток 3" АД включва рехабилитация на четирите блока на електроцентралата, изграждане на сероочистващи и прахоуловителни инсталации, редица екологични мероприятия и др. Брутната мощност на централата е увеличена от 840 на 908 MW, а експлоатационният срок удължен с 15 години. В проекта са инвестирани над 700 млн. евро, от които 160 млн. за екологични мероприятия.

„Ей И Ес Гео Енерджи” ООД - за инвестиция в сектор „Енергетика” - Производство на електрическа енергия от ВЕИ. „Ей И Ес Гео Енерджи” е съвместно дружество между американската енергийна компания Ей И Ес и българо-германското дружество „Гео Пауър”. Инвестицията на „Ей И Ес Гео Енерджи” в изграждането на ветроенергиен парк „Свети Никола“ е на стойност 528 млн. ле. и включва инсталирането и експлоатацията на 52 ветрогенератора в община Каварна с обща мощност от 156 MW. Инвестицията води до разкриването на 250 временни и 20 постоянни работни места.

„Ролпласт” ЕООД - за инвестиция в сектор „Преработваща промишленост” – Производство на дограма и други изделия за строителството. През последните две години фирмата изгради производствен център за дограма, интериорни врати, щори и гаражни врати в град Костинброд. Паралелно с това тя разшири търговската си мрежа в 6 нови града и откри складови бази на територията на страната. Инвестицията на „Ролпласт” ЕООД е на стойност над 20 млн. лв., като разкритите нови работни места са 80.

„АББ Аутомейшън” ЕООД - за инвестиция в сектора „Преработваща промишленост” - Производство на електрически съоръжения. Инвестицията е за изграждането „на зелено” на нов завод в Индустриална зона Раковски и е на стойност около 30 млн. ле. Заводът в Раковски произвежда електроапартура за ниско и средно напрежение и е третият на АББ в България след тези в Севлиево и Петрич. Новата производствена мощност ще осигури 200 нови работни места.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:10 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още