IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Софийски фирми опитали да укрият ДДС за 18 млн. лв.

Вносители на автомобили втора употреба са посочили невалидни идентификационни номера на европейските си партньори

12:10 | 07.12.09 г.
Автор - снимка
Създател
Софийски фирми опитали да укрият ДДС за 18 млн. лв.

Ревизори от дирекцията на НАП в София са установили, че 43 фирми, търгуващи с контрагенти от ЕС, са се опитали да укрият ДДС за близо 18 милиона лева. Това съобщиха от Териториалната дирекция на НАП-София град.

Същите фирми са извършили и други данъчни нарушения за още 1,5 млн. лева, посочват от дирекцията.

Информацията, която ревизираните фирми са посочили пред НАП, сериозно се разминава с данните, посочени от европейските им колеги пред техните приходни администрации, допълват дирекцията. За първото тримесечие на 2009 г. разминаванията, установени чрез системата на ЕС за обмен на информация по ДДС, са за 150 млн. лв.

При ревизиите са установени и други нарушения. Вносители на автомобили втора употреба са посочили невалидни идентификационни номера на европейските си партньори. Контролните органи открили декларирани фиктивни доставки към европейски страни. Фирма от София декларирала доставка на голямо количество месни продукти в Кипър. След запитване към кипърската данъчна администрация се оказало, че такава стока изобщо не е пристигала там.

Други от ревизираните фирми са се опитали да укрият ДДС, като не са декларирали вътреобщностни придобивания. Голяма част от допълнително установените задължения са укрити от фирми, които не могат да бъдат намерени на посочения от тях адрес. За да се гарантират вземанията, сметките им са запорирани. Извършена е и дерегистрация на фирмите по ЗДДС, се посочва в съобщението.

Инспектори са попаднали и на случаи, в които български фирми стават обект на контрол заради некоректни европейски търговци. Българска строителна фирма се оказала получател на голяма пратка обувки от европейски контрагент, с когото не е в бизнес отношения. След запитване до данъчната администрация на съответната страна се установило, че нейният търговец е декларирал фиктивна доставка.

По повод на разминаванията столичната НАП е изпратила запитвания до данъчните администрации на страните от ЕС, се допълва в съобщението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:49 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още