IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 7 декември

07:35 | 07.12.09 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 7 декември

БНБ ще облекчи банковите регулации през 2010 г.
в. Дневник

Готвят се облекчения в регулациите за банковия сектор през 2010 г., обяви управителят на БНБ Иван Искров в четвъртък по време на честването на Деня на банкера (6 декември). Обсъждат се промени в регулациите за капиталовата адекватност и специфичните провизии за кредитен риск на банките, като идеята е чрез облекченията им да се даде възможност на финансовите институции да ползват в още по-голяма степен натрупаните до момента буфери. Искров обаче посочи категорично, че не се предвижда допълнително намаляване на минималните задължителни резерви на банките, тъй като в системата има достатъчно ликвидност.

Според прогнозата на БНБ секторът ще приключи 2009 г. с обща печалба от около 650-700 млн. лв., което е около половината от отчетеното през 2008 г. Очакванията за капиталовата адекватност на системата пък са тя да се понижи от сегашните си нива от 17.4% до 16.5% към края на годината.

БСП напуска ръководствата на парламентарните комисии
в. Сега

"Ние ще се оттеглим от ръководствата на всички парламентарни комисии след всичко, което се случи в парламента с Емилия Масларова", заяви лидерът на БСП Сергей Станишев. Според него парламентът се занимава с това, което не присъщо за дсейността му.

Станишев отново разкритикува бюджета за 2010 г., защото в него са намалени приходите и разходите. "Предложихме 460 милиона повече за здравеопазване, а правителството прие един орязан здравен бюджет. Три пъти се орязаха и парите за борба с безработицата. С този бюджет и общините са обречени на много трудно съществуване през следващата година. Като цяло бюджетът обрича българите да бъдат по-бедни през следващата година, както и да има много повече безработни", каза още Сергей Станишев.

Лекарският съюз обяви бойкот на правителството
в. Новинар

Българският лекарски съюз (БЛС) ще бойкотира реформите в здравеопазването, които правителството започва, заяви председателят на съсловната организация д-р Цветан Райчинов. БЛС ще оттегли и експертите си от всички комисии и работни групи към здравното министерство. В съюза са на мнение, че правителството проявява непостоянство в намеренията за реформи в здравната система.

„Един ден казват, че ще закриват 200 болници, след това станаха 500, после пак намалиха броят ми, без да бъде заявена ясна система как ще се извършва редуцирането на здравните заведения”, заяви Райчинов. От БЛС изразиха и острото си недоволство относно приемането на новия позитивен лекарствен списък. От съюза информираха, че в комисията по позитивния лекарствен списък е вписан техен представител, който реално не е излъчен от БЛС. Като техен представител при съставянето на списъка с медикаменти, които се поемат частично или изцяло от държавата, е участвала Светла Ганчева, която обаче не е упълномощена да представлява съсловието. От правителството са заявили, че е въпрос на техническа грешка. Въпреки че представител на съюза реално не е присъствал при сформирането на списъка, той е гласуван и е влязъл в сила.

Фирмите ще плащат до 2000 лв. глоба за закъснял болничен лист
в. Сега

Държавата прави пореден опит да ускори изплащането на болнични листове, като въведе глоба за работодателите. Осигурител, който не представи в срок документи за изплащане на обезщетения за временна нетрудоспособност, трудоустрояване и майчинство, ще се наказва с имуществена санкция или глоба от 500 до 2000 лв. За виновното длъжностно лице санкцията е от 100 до 1000 лв. за всеки отделен случай.

Това предвижда поправка в Кодекса за социално осигуряване, приета от парламента заедно с бюджета за общественото осигуряване за 2010 г. "Много работодатели закъсняват с предаването на болничните листове и се надяваме така да ги мотивираме да не го правят", коментира за "Сега" управителят на НОИ Сотир Ушев. Работодателите са длъжни да представят болничния лист до 2 дни след плащането на дължимите възнаграждения. За самоосигуряващите се лица срокът е до 11 дни след внасянето на авансовите осигуровки за съответния месец.

БАН пак се противопостави на Дянков
в. Новинар

БАН определи като абсурдна и неприемлива идеята на финансовия министър Симеон Дянков за прехвърляне на институтите, които се занимават с изследвания в хуманитарните и социалните науки към университетите. Според академията, преди да се вземат решения за преструктуриране, отделяне на институти и прибавянето им към други структури, е добре да се прочете внимателно докладът на международната комисия, която даде оценка на БАН. В доклада няма нито една идея за отнемане на всички или отделни научни направления от БАН.

Дейността на хуманитарните и на социално-икономическите институти в БАН има двойна мисия - експертно обслужване на държавата и изследователска дейност. От академията подчертават, че научните архиви и сбирки, които са създавани в продължение на век и половина, ще бъдат разпилени, ако се нарушат връзките между хуманитарните институти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:37 | 07.12.09 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още