IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 5 декември

08:38 | 05.12.09 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 5 декември

БНБ отпуска юздите на банките
в. Стандарт

БНБ ще отпусне леко юздите на банките. Така те ще имат повече средства, за да дават кредити на бизнеса и гражданите. Централната банка предвижда догодина да облекчи някои регулации. Това обяви управителят на БНБ Иван Искров пред финансистите на годишната среща на Асоциацията на българските банки в четвъртък вечерта. Ще бъдат променени наредбите 8 и 9 за капиталовата адекватност и класификацията на активи. Банките ще могат да отделят по-малки провизии по някои от отпуснатите заеми. Така тези пари ще останат свободни за кредитиране или капитал, обясни Искров. Все пак той посъветва банкерите да кредитират внимателно, защото и 2010 г. се очертава тежка. Възстановяване се очаква едва през второто полугодие, заяви банкер номер 1.

Парите за плащане на лихвоточки свършиха
в. Сега

Парите за лихвоточки свършиха, научи "Сега". За пръв път от 10 години насам се налага стотици българи да чакат с месеци, за да си получат паричните компенсации и за момента няма никаква яснота кога ще стане това. "Неудовлетворените искания към нас по последни данни са за 19 млн. лв.", заяви пред "Сега" изпълнителният директор на Националния компенсационен жилищен фонд Гаврил Митов.

Има случаи на граждани, които са одобрени за компенсация още през май, но до момента не са получили нито лев. "За тези 17-18 години, откакто съм във фонда, никога не е имало толкова сериозен проблем. Последно забавяния имаше през 2000 г., но тогава те бяха за по 2-3 месеца, а не за по 6 месеца и повече, както е сега", призна Митов.

Следим в интернет къде може да строим
в. Стандарт

Парцелите, на които може да се строи, ще се виждат с едно кликване в интернет от 2012 г. Тогава ще заработи онлайн система, която ще позволява бърза проверка за нелегални сгради, свободни терени, както и описание на цялата територия на страна. Онлайн системата ще бъде свързана с геопортала INSPIRE на ЕС. Така всеки ще може да проверява къде може да си построи къща в целия ЕС. Това ще стане със закон, пуснат за обществено обсъждане от транспортното министерство. Така ще изпълним изискване, за забавянето на което Брюксел ни наложи глоба. Порталът трябваше да е готов до 15 май 2009 г.

Срокът за регистрация на домоуправители се удължава
в. Сега

Седем месеца след влизането в сила на промените в Закона за етажната собственост вече се обмислят нови промени. Срокът, в който собствениците на жилища в многофамилни сгради трябва да проведат общи събрания и да изберат домоуправител, а той да впише сградата в регистъра на етажната собственост, ще се удължи. Причината е, че само в 2% от жилищните сгради са избрани домоуправители, съобщи вчера в парламента Росен Плевнелиев, министър на регионалното развитие и благоустройство.

По закон това трябваше да стане до 1 ноември, но повечето българи така и не разбраха за този срок. В много райони на София се оказа, че няма нито една сграда, която да е вписана в регистъра за етажната собственост. В текстовете е предвидено още до 1 февруари кметовете на общините или районите да организират общи събрания и да изберат управител в жилищните блокове, които не са спазили изискванията. Най-вероятно обаче и този срок ще се удължи.

Лифтът под Рилските езера осъмна с прерязано въже
в. Дневник

Част от въжето на новия лифт към Седемте рилски езера и осигурителната линия на лифта са били прерязани тази нощ, съобщи Фокус. Информацията дойде от Славейко Стайков, изпълнителен директор на фирма "Рила спорт", която е съсобственик на лифта заедно с община Сапарева баня.

Въжето на лифта е било срязано при третия стълб. Под него са били намерени и инструменти и извършителят е имал достатъчно време да работи спокойно, обяви Стайков. Той се е качил по стъпалата на стълба и е работил необезпокояван. "Времето и мястото са били внимателно подбрани - нощ, мъгла, а третият лифт е далеч от охранителната станция", обясни Стайков пред "Дневник". Преди час на място е била и полиция за снемане на отпечатъци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:14 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още