IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Цените на зърното се вдигнаха до миналогодишните си нива

Към момента не е ясно дали зърното ще поскъпва или ще поевтинява в бъдеще

18:13 | 04.12.09 г.
Автор - снимка
Създател
Цените на зърното се вдигнаха до миналогодишните си нива

Цените на зърното (пшеница и царевица) у нас, след драстичния си спад през пролетта и лятото, в началото на декември достигнаха миналогодишните си нива. През първата седмица на декември на Софийска стокова борса (ССБ) беше сключена сделка за продажба на пшеница при цена от 210 лв./т. Миналата година през ноември-декември сделки се сключваха при цени от 195-250 лв./т жито.

През седмицата на ССБ беше предложена оферта за покупка на царевица при цена от 220 лв./т, но поради твърде високата насрещна оферта за продажба при 270 лв./т, до сделка не се стигна. Преди година на ССБ се сключваха сделки за царевица при цени 185-200 лв./т*.

Може да се каже, че положението при цените на маслодайния слънчоглед е подобно. През предходните 2 седмици се сключиха сделки при цени около 500 лв./т, а тази седмица има оферта „купува“ на ССБ при цена от 450 лв./т. Преди година сделки си сключваха в рамките на 400-450 лв./т слънчоглед.

Тенденцията за постепенно поскъпване на зърното и слънчогледа през последния месец се наблюдава и в Европа. За тази спрямо последната седмица на ноември поскъпването е средно с 5%, но пък миналата седмица имаше леко поевтиняване с 2-3%. Към днешна дата котировките (преизчислени в лева) на пшеницата и царевицата на борсата в Будапеща са 217 лв./т и 226 лв./т, а на слънчогледа – 507 лв./т (поскъпване са седмица с 12%). Суровото олио в Ротердам запази цената си от предходната седмица, а цената на захарта в Лондон леко се покачи до 623 долара/т.

В САЩ житото винаги е по-скъпо от царевицата, за разлика от Европа, като към момента тази разлика е близо 30%. Актуалните котировки на пшеницата и царевицата в САЩ са съответно 202 долара/т и 152 долара/т.

Наблюдатели на международните стокови пазари, запитани от Investor.bg, не се наеха да прогнозират точно тенденцията в движението на цените на зърното в следващите седмици. Беше изтъкнато, че на този процес влияят няколко фактора, и то в противоположни посоки.

От една страна, икономическата криза продължава и търсенето на зърно е в намалени обеми от тези преди години, което „тегли“ цената надолу. От друга страна, по принцип цените на зърното през зимата се вдигат в една или друга степен. През януари се очакват данните на Световния съвет по зърното за засетите площи в световен мащаб, а също първи прогнози на международни консултантски компании за добивите от зърно през следващата година, които фактори също ще повлияят на цените. От значение са и регионални фактори, като например решението на някои страни, като Казахстан, да субсидират износа на зърно.

*Посочените цени в лева са без включен ДДС

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още