IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Апостолов: Масата от инвеститори трябва да инвестират чрез професионалисти

Взаимните фондове и консултанти защитават инвеститорите от ликвидния риск, риска от измама и други, смята бившият шеф на КФН

16:11 | 04.12.09 г.
Апостолов: Масата от инвеститори трябва да инвестират чрез професионалисти

Масата от инвеститорите трябва да инвестират чрез взаимни фондове и консултанти, заяви Апостол Апостолов, бивш председател на Комисията на финансов надзор (КФН) на семинар за финансовата грамотност, организиран от Висшето училище за застраховане и финанси.

Многократно съм бил критикуван за тази си позиция, но ако някой се счита готов да играе сам, нека носи всички рискове. Когато инвестирате чрез взаимен фонд или консултанти, не носите ликвидния риск, риска от измама и други, а само пазарния риск, сподели Апостолов.

Тези, които не разбират от финансовите услуги, няма лошо да си признаят и да попитат.

Главата в Закона за пазарите на финансови инструменти (ЗПФИ), която описвам като „Опознай клиента си”, е замаскирана при посредниците. В нея клиентът попълва детайлна картина на знанията и възможностите си и може да бъде адекватно консултиран, смята бившият председател на КФН.

Кризата, която вече всички анализират и е обявено, че е свършила, е еманация на нашата алчност. Според мен кризата обаче продължава и в момента, смята Апостолов.

Според Любомир Христов, председател на Института на дипломираните финансови консултанти, непоемането на риск, също е риск, който обаче е неосъзнат и е един от най-големите рискове.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:27 | 05.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още