IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

С около 20% е паднал износът на облекло и текстил за деветте месеца

93 на сто от производството на облекло и текстил в България е предназначено за износ в Европа

11:12 | 04.12.09 г.
Автор - снимка
Създател
С около 20% е паднал износът на облекло и текстил за деветте месеца

За деветте месеца на годината спадът в износа на облекло и текстил от България е около 20% спрямо същия период на миналата година. Това стана ясно от изказване на председателя на Управителния съвет на Българската асоциация на производителите и износителите на облекло и текстил Валерия Жекова.

По време на конференция, посветена на проблемите в текстилната индустрия, Жекова заяви, че на фона на свиването на други отрасли с 40 до 60 на сто „браншът има сериозно основание да се надява, че може да се справи с кризата“.

Основната трудност за сектора според нея е, че търговците на едро и дребно в Европа бавят решенията си за поръчки, което води до забавяне на процеса с набавянето на текстил, а крайният срок за влизането на изделията в магазина остава фиксиран, каза Валерия Жекова, цитирана от БТА.

Това изместване е за сметка на производителите - българските фирми-конфекционери, допълни тя. Жекова припомни, че 93 на сто от производството на облекло и текстил в България е предназначено за износ в Европа.

Най-засегнати от кризата са малките фирми, които са подпроизводители и са по веригата на последно място. Те не получават достатъчно средства, за да натрупат резерв, и това е причина някои от собствениците на такива фирми още през ноември - декември да спрат производството и да освободят работниците, за да не трупат загуби.

По данни на асоциацията спадът в заетостта в бранша за деветте месеца е около 20 на сто. Общият брой на заетите в сектора е 145 хил. души по данни за миналата година. Тенденцията е, че в намалени състави фирмите произвеждат повече, което означава, според Жекова, че хората, които са останали на работа, имат по-сериозно отношение към нея.

Жекова припомни, че секторът е втори по големина работодател в България.

Председателят на асоциацията прогнозира, че през следващия есенно-зимен сезон се очаква спадът да запази темповете си на равнището за деветте месеца на тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:42 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още