IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 3 декември

08:26 | 03.12.09 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 3 декември

Бюджетът отива в Конституционния съд

в. Дневник

Коалиция за България ще сезира Конституционния съд за приетия днес Закон за държавния бюджет. Това заяви депутатът от БСП Михаил Миков в парламента.

След РЗС и парламентарната група на Коалиция за България напусна пленарната зала, след като беше приет спорния чл. 17. Той позволява на правителството да съкращава държавните разходи без ограничения в случай че прогнозите вещаят по-неблагоприятно развитие на икономиката от заложеното в бюджета.

В сегашния бюджет също има заложен подобен текст, но той позволява на правителството да прави съкращения чак след като приходите паднат с такъв размер, че надхвърлят заложените буфери.

Проектът за второ сити ще струва само 300 хил. евро

в. Сега

Само 300 хил. евро ще бъдат платени на френския архитект Доминик Перо, за да бъде купен от българското правителство архитектурният му проект за строеж на втори център на София. Това съобщи за "Сега" Росен Плевнелиев, министър на регионалното развитие и благоустройство. Първоначалната сума, която беше поискал световноизвестният архитект, беше 5 млн. евро.

Миналото правителство беше предвидило за задвижването на проекта само 3 млн. лв. От тях 1 млн. лв. трябваше да отидат за откупуването на идеите на останалите кандидати. В конкурса за второ сити на София се включиха светила като Заха Хадид, сър Норман Фостър, Максимилиано Фуксас и др.

Русия очаква проблеми с България около "Бургас- Александруполис"

в. Новинар

Може да се появят проблеми в работата с правителството на България по проекта за нефтопровода „Бургас-Александруполис”. Това е заявил руският енергиен министър Сергей Шматко в държавната Дума на Русия, отговаряйки на въпрос относно развитието на големите енергийни проекти в България, предаде РБК. Причината за изявлението на Шматко са допълнителните екологични изисквания, поставени от българското правителство, както и заявената позиция, че проектът не бил изгоден от икономическа гледна точка.

Цигарите поскъпват предколедно с 8-10%

в. Сега

"Булгартабак Холдинг" изненадващо вдигна вчера цената на основните си марки цигари с около 8-10%. Кутия бяло "Виктори" например вместо 3.40 лв. ще се продава за 3.60 лв. През 2010 г. заради новия акциз предстои още по-драстичен скок на цената - с около 1 лв., и така най-разпространената марка цигари на нашия пазар ще стане 4.60 лв.

Според регистрираните вчера в МФ от тютюневия холдинг цени бялото "Виктори 100 мм" и "Виктори блу" поскъпва от 3.50 на 3.80 лв. По-високи цени са регистрирани и за разновидностите на "Средец", съответно от 3.20 на 3.50 лв. за кутия, а "Престиж уайт" поскъпва от 3.30 на 3.50 лв. за кутия.

МВР закъсало с финансите

в. Новинар

МВР е в критично финансово състояние. Дължим 65 милиона лева. Дейността ни е затруднена. Никога не съм си представял, че наследството е толкова тежко. Това съобщи МВР шефът Цветан Цветанов часове след като колегата му Николай Младенов съобщи как 100 млн. лв. от бюджета на неговото ведомство били авансово усвоени за предизборни цели. Цветанов каза, че министерството дължи 15 млн. лева за обезщетения на съкратени и напуснали служители, 2,2 млн. за възнаграждения на вещи лица, 2,7 млн. лева за храна, 0,3 млн. за медикаменти, 4,4 млн. за електроенергия, 1,9 млн. за гориво, 6,1 млн. за данъци към общини и акцизи, а 8 млн. за други текущи разходи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:20 | 22.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още