IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Дянков: За ноември бюджетното салдо ще е по-добро от октомври

От S&P очакват бюджетен дефицит под 1% за тази и следващата година, каза финансовият министър

12:25 | 02.12.09 г.
Автор - снимка
Създател
Дянков: За ноември бюджетното салдо ще е по-добро от октомври

По предварителни данни за ноември бюджетното салдо ще бъде по-добро от това за октомври, каза в кулоарите на парламента министърът на финансите Симеон Дянков.

Преди два дни финансовото министерство обяви данните за октомври – минимален бюджетен излишък от 3,3 млн. лв.

Във връзка с повишената перспектива за рейтинга на България от S&P Дянков коментира, че прогнозите на агенцията са тази и следващата година бюджетният дефицит на страната ни да бъде под 1%. „Това е добра оценка“, каза той и допълни, че според него е свързана с решимостта на правителството и парламента да правят необходимите промени и да имат добра фисклана дисциплина.

Депутатът от БСП и бивш икономически министър Румен Овчаров каза от парламентарната трибуна по време на дебатите по второ четене на Бюджет 2010, че всъщност бюджетът за следващата година е дефицитен, защото е заложено отрицателно бюджетно салдо по републиканския бюджет в размер на 1,516 млрд. лв. Заложеното външно финансиране от 681 млн. лв., с което се предвижда да бъде покрит част от този дефицит, „не е ясно откъде ще дойде, а също така постъпленията от приватизация едва ли ще бъдат 201,5 млн. лв.“, посочи Овчаров.

Той заяви, че единственият вариант бюджетът действително да бъде балансиран, е да се приеме предложението на Коалиция за България, вече изказано от бившия министър на финансите Пламен Орешарски, за увеличение на бюджетните приходи със 762 млн. лв.

По този начин според Румен Овчаров ще има средства за магистрали и подпомагане на социално слабите. Той допълни, че в Бюджет 2010 публичните разходи ще се близо 41% от БВП, докато при бюджетите за предходните четири години делът им е бил под 40% и годините са приключвали с големи бюджетни излишъци.

Заложеният в бюджета спад на БВП от 2% за 2010 не отговаря на прогнозата на финансовия министър, че ще започнем да излизаме от кризата през пролетта, коментира, от своя страна, лидерът на БСП и бивш премиер Сергей Станишев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:53 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още