IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

НАП ще събира глоби, наложени в държавите членки на ЕС

Сега действащата у нас нормативна уредба не предвижда възможност за събиране в България на наложени в ЕС финансови санкции

11:49 | 02.12.09 г.
Автор - снимка
Създател
НАП ще събира глоби, наложени в държавите членки на ЕС

Решения на съдилища или административни органи в държава член на Европейския съюз за налагане на финансови санкции, вече ще може да се изпълняват в България. Процедурата е регламентирана в проект на закон, одобрен на днешното правителствено заседание. Това съобщи правителствената пресслужба.

С него се уреждат условията и редът, при които българските съдилища признават, или не, искания за конфискация или за отнемане, постановени от съдилищата във всяка държава член на Европейския съюз, както и решенията за налагане на финансови санкции, издадени в страните от Общността.

Разписан е и редът, по който българските съдилища и Националната агенция по приходите могат да изпращат за изпълнение решения за конфискация или отнемане и решения за налагане на финансови санкции до компетентните органи на другите държави от ЕС.

Решенията за конфискация или отнемане и за налагане на финансови санкции ще се признават от българските съдилища, при условие че имуществото, предмет на решението, се намира на територията на България, или лицето, срещу което е постановено решението, притежава имущество, получава доходи или живее на територията на страната ни.

Компетентен орган за изпълнение на признатите от български съд актове е Националната агенция по приходите (НАП). Тя ще събира наложените в ЕС финансови санкции (минималният им праг е 70 евро), включително за нарушаване на правилата на движение.

Събраните глоби остават в полза на българската държава и разпореждането с тях се извършва съобразно българското законодателство. Допуска се договарянето на други варианти, особено в случаите на обезщетяване на пострадал от престъпление.

Сега действащата у нас нормативна уредба не предвижда възможност за събиране в България на наложени в ЕС финансови санкции.

Съгласно евроразпоредбите се предвижда паричната сума, получена от изпълнението на решението в България, да остане в държавата ни, ако е по-малка или равна на 10 хил. евро. Ако надхвърля тази сума - половината от нея се превежда на издаващата държава.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още