IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

25 хил. лв. глоба за фирма за млечни продукти за заблуда на потребителите

Бодекс внася и разпространява млечния продукт Абритус, чийто етикет дава неправилна информация

10:33 | 02.12.09 г.
Автор - снимка
Създател
25 хил. лв. глоба за фирма за млечни продукти за заблуда на потребителите

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) установи извършено нарушение по Закона за защита на конкуренцията от страна на „Бодекс“ ЕООД и наложи на дружеството имуществена санкция в размер на 25 хил. лв., съобщиха от комисията.

Производството е образувано по молба на „Май дей“ ООД, София, което произвежда и разпространява млечни продукти.

От февруари тази година „Бодекс“ внася и разпространява млечния продукт „Абритус“, произведен в Унгария. В сертификатите на прозводителя напитката е означена като milk drink (млечна напитка). От „Май дей“ твърдят, че надписът „мляко“ на опаковката на продукта въвежда в заблуждение потребителите.

Проверката на КЗК е установила, че продуктът е разпространяван с два вида масленост –1,5% и 2,8%, и голям надпис „мляко“ отпред на кутията. На страничната част е изписано „краве мляко за пиене“ и съставът - мляко 51% и пермеат. Посочено е, че пермеатът се добива чрез филтрация на млечни протеини и мазнини от млякото.

Според органа по санитарен контрол добитият чрез тази технология продукт не представлява мляко поради липсата на неговите съществени свойства и по-специално в пъти по-ниското съдържание на протеин.

Затова КЗК счита, че етикетът „мляко“ върху кутиите на „Абритус“ дава некоректна и неправилна информация, която въвежда в заблуждение потребителите относно съществени свойства на продукта.

Нарушението е прекратено през август с изпълнение на предписание на Дирекция „СВСК“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още