IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 2 декември

08:02 | 02.12.09 г.
Преглед на печата за 2 декември

Българските предприятия вече внасят ток на по-изгодни цени
в. Дневник

Кризата доведе до парадокс на пазара на електроенергия. В резултат на намалението на тарифите в региона няколко предприятия в България вече внасят по-евтина електроенергия, съобщиха търговци пред "Дневник". Те обаче отказаха да посочат имената на клиентите си и количествата, които им доставят.

Едновременно с това от 2010 г. индустрията ще купува още по-скъп ток в България заради увеличения акциз, който ще покачи цената с около 1 лв. на всеки мегаватчас. Очаква се и централите да поискат повишение на енергията си, което ще вдигне още цените на свободния пазар. Тарифите на него се оказват неконкурентни и по-високи в сравнение с тези на регулирания пазар.

Активните фирми в България са около 280 000
в. Дневник

Към края на октомври 192 хил. фирми са се пререгистрирали, показват данните на търговския регистър. Два месеца преди края на втората от общо трите години, в които търговците трябва да подновят вписването си, ако не искат да бъдат ликвидирани принудително, става ясно, че това са компаниите, развиващи активна дейност. По неофициални данни от Указ 56 досега в България са създадени близо 1 млн. фирми.

От началото на 2008 г. са вписани над 90 хил. нови фирми, като данните от регистъра показват ясно, че задълбочаването на кризата е намалила значително броя на желаещите да започнат бизнес. Най-много нови търговци са вписани през юни 2008 г. - 8919. Тогава е и пикът за пререгистрация, който се обяснява с подаването на финансовите отчети и за месец заявления са подали над 20 хил. фирми.

Държавата едва събра пари за социални помощи и заплати
в. Сега

Държавата изпитва сериозни затруднения да покрива редовните трансфери от бюджета и превежда със закъснение социални помощи, детски и заплати, установи проверка на "Сега". За втори път, откакто през лятото новите министри встъпиха в длъжност, социалнослабите не получиха навреме социалните си помощи, детските надбавки и интеграционните добавки за хора с увреждания. В някои райони това отново породи напрежение.
Особено тежко е положението и в Министерството на отбраната, където бяха забавени плащания към дипломатите ни в НАТО, бойците в Афганистан и наши и чужди доставчици. Причината е, че хазната е на над 0.5 млрд. лв. дефицит.

Още месец се подават заявки за лихвоточки
в. Сега

Всеки, който към края на 1990 г. е имал над 5-годишен жилищноспестовен влог, може да подаде документи за получаване на компенсация до 31 декември 2009 г. Това е последният срок, в който гражданите могат да подадат заявка за включване в окончателните списъци, и в противен случай нямат шанс за обезщетение, припомнят експерти.
Предишният краен срок беше 21 май 2009 г., но той бе удължен заради недоволството на граждани от цялата страна.

Спират концесията за плаж “Иракли”
в. Стандарт

Концесията за морския плаж "Иракли", община Несебър, днес ще бъде прекратена от Министерски съвет. Договорът, сключен с "Партнърс комерс" ЕООД през април 2001 г., се преустановява заради неизпълнение на основни задължения и условия по концесията, гласят мотивите на кабинета. Проверки на междуведомствена работна група, извършени през юли и септември тази година, са установили липсата на водни спасители, на санитарно-хигиенно поддържане на морския плаж, не се предлагат чадъри и шезлонги за плажуващите, медицинско обслужване и др. Освен това концесионерът не е започнал изпълнение на инвестиционната си програма за 2009 г.

БГ богаташи съседи на холивудски звезди
в. Стандарт

Български богаташи вече са съседи на руски олигарски и холивудски звезди на Канарските острови, по Ривиерата в Испания, Италия и Франция. Само за два дни на специализирано изложение за луксозно строителство в София са купени имоти на стойност над 4 млн. евро. Заради кризата цените на луксозните имоти паднаха значително. Цените на имотите в Бургас са достигнали своята най-ниска стойност, каза Димитър Янакиев от Камарата на строителите пред БГНЕС.

Сметната палата откри нарушения в бюджета на МС
в. Новинар

Сметната палата внесе в Народното събрание доклада за резултатите от одита на изпълнението по бюджета на Министерския съвет за периода от 1 януари до 31 юли 2009 г. Проверката беше поръчана от депутатите през лятото. Изводите са, че бюджетът на МС за проверения период е формално разпределен според различните програми.

Към 31 юли миналата година ведомственият жилищен фонд на МС включва 61 жилища. Част от тях се ползват в нарушение от хора, които не са били служители на МС. Според експертите на Сметната палата от главния секретар на МС не е създадена необходимата организация и не е осъществен както трябва контролът на процеса по съставяне на бюджета.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:31 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още