IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Софарма финализира придобиването на 51% в латвийското Бриз

Българската фармацевтична компания е получила „зелена светлина“ за придобиването от латвийската комисията по конкуренция

17:35 | 01.12.09 г.
Софарма финализира придобиването на 51% в латвийското Бриз

Софарма АД е финализирала сделката по придобиването на 51% в латвийското дружество Бриз. Това обяви българската фармацевтична компания в съобщение до БФБ-София.

С решение от 10.11.2009 г., Комисията по конкуренция в Латвия постанови, че не е необходимо разрешение за сключване на сделката за придобиване на дял от страна на Софарма АД в Бриз, се казва в съобщението.

Капиталът на Бриз бе вдигнат до 2,95 млн. лата (4,19 млн. евро) от 1,44 млн. лата (2,05 млн евро) чрез издаване на нови 4 497 дяла с емисионна стойност от 500 евро всеки. След увеличението Софарма придоби 51% от него.

Придобиването на контрол върху дружеството ще донесе редица предимства за Бриз, сред които най-съществените са достъп до цялото продуктово портфолио на Софарма АД и стабилно оборотно финансиране, заяви българската компания в края на септември, когато бе оповестена предстоящата сделка.

Бриз присъства и като дистрибутор на лекарства на фармацевтичните пазари на Естония, Латвия, Литва и Беларус.

През октомври изпълнителният директор на Софарма Огнян Донев заяви, че дружеството се стреми да стане силен регионален участник, като под регион фармацевтична компания има предвид триъгълника Киев-Варшава-Загреб.

Акциите на Софарма поскъпнаха с 1,2% днес до цена от 4,07 лева за брой. Пазарната капитализация на дружеството расте с над 7 на сто за последнтие три месеца до 537,2 млн. лв.

Свързани компании:

Софарма АД(SFA)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:05 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още