IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Колебания за промените в Закона за занаятите

Според председателя на БТПП, самите занаятчийски браншове би трябвало да определят кои професии да се наричат „занаяти“

17:40 | 01.12.09 г.
Автор - снимка
Създател
Колебания за промените в Закона за занаятите

Държавната администрация и браншовите организации не са на едно мнение относно готвените промени в Закона за занаятите, стана ясно по време на проведената днес „кръгла маса“ в София относно законопроекта.

Според работния вариант на промените в Закона за занаятите, изготвен от Министерството на икономиката и енергетиката, се предвижда намаляване наполовина на дейностите в закона, определени като занаяти (те сега са 127 броя) и едновременно с това се предлага включването на нови дейности, като златари например.

Други предложения предвиждат да отпадне задължителното членуване на занаятчиите в регионални браншови камари, а също и отпадане на изискването завършилите висше образование да полагат професионални квалификационни изпити пред специална комисия от бранша за степента „майстор“, т.е. автоматично да я получават.

Председателят на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) Цветан Симеонов изказа становище, че самите занаятчийски браншове би трябвало да определят кои професии да се наричат „занаяти“ и съответно да се регламентират по този закон, а също така и самият бизнес да реши дали членството на занаятчиите в браншови организации да е задължително, защото в Европа съществуват и двата варианта.

Според съдията Борислав Белазелков, който е от авторите на действащия Закон за занаятите, приет през 2001 г., законът е добър и промени почти не са необходими. Той не се съгласи с твърденията на представителите на икономическото министерство, че има противоречия между Търговския закон и Закона за занаятите, посочвайки, че дадена фирма може да се регистрира по един от двата закона по свой избор. Белазелков смята още, че дадена дейност може да се определи като занаятчийска или индустриална в зависимост от организацията й, така че, според него, не се налагат промени и в списъка на занаятчийските дейности.

Председател на занаятчийска изпитна комисия за дейността „фотограф“ коментира от своя страна, че за да се изпълнява пряко тази професия, са необходими не само теоретични знания, но и практически, така че полагането на специален изпит за получаване на квалификационна степен „майстор“ не е излишно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:35 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още