IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Едва 10 до 30% от отпадъците в съдовете за разделно събиране са от опаковки

От фирмите за оползотворяването на отпадъци от опаковки поискаха да бъдат налагани санкции на гражданите, които не спазват Наредбата за чистотата

16:10 | 01.12.09 г.
Едва 10 до 30% от отпадъците в съдовете за разделно събиране са от опаковки

Между 10% и 30% от отпадъците, изхвърлени в съдовете за разделно събиране, са от опаковки, а останалото са типични битови отпадъци. Това заявиха представители на три от четирите фирми, занимаващи се с оползотворяването на отпадъци от опаковки, които имат свои съдове в столичните райони. Днес представители на "Булекопак", "Репак" и "Екобулпак" се срещнаха със съветниците от комисията по околна среда на Столичния общински съвет.

От фирмите поискаха да бъдат налагани санкции на гражданите, които не спазват Наредбата за чистотата, според които опаковките, годни за рециклиране, трябва да се изхвърлят в съдове за разделно събиране. Предвидената глоба за това в общинската наредба е от 150 до 500 лева.

Според директора на Столичния инспекторат Веска Георгиева основните забележки към фирмите за разделно събиране са занижената честота на извозването на съдовете за разделно събиране - контейнерите за хартия, стъкло, метал и пластмаса трябва да се извозват два пъти седмично, а зелените контейнери за стъкло - два пъти месечно. Инспекторите са констатирали и неподменени счупени съдове за разделно събиране, като са изпратили предписания за подмяната им, а за неподменените смятат да налагат по 100 лева глоба на контейнер.

По думите на Милен Димитров от "Екобулпак", цитиран от БТА, предишното правителство е накарало фирмите за разделно събиране да изпълнят изискването за 60-процентно рециклиране на отпадъците много по-рано от крайния срок - 2014 г., което е довело до сегашната ситуация.

Само 15% от отпадъците в контейнерите на „Репак“ са от опаковки, а останалото е битов отпадък, посочи Иван Михов от компанията. По думите му дружеството извозва по 15 хил. тона годишно битови отпадъци към депото в „Суходол“, тъй като са поставени в контейнери за разделно събиране.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:41 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още