IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Еколози подали жалба пред ЕК заради разширяването на находище „Челопеч“

Екологични организации освен това посочиха, че ВАС е отменил решението за разширяване преработката на медно-златни руди от находище „Челопеч“

15:31 | 01.12.09 г.
Автор - снимка
Създател
Еколози подали жалба пред ЕК заради разширяването на находище „Челопеч“

Жалба до Генералната дирекция „Околна среда“ на Европейската комисия е подадена от коалиция „България без цианиди“, съобщиха от екологичната организация.

Жалбата е относно издаденото през октомври от министър Нона Караджова комплексно разрешително на инсталацията за цианиди на „Челопеч майнинг“ ООД и положителното решение по ОВОС на „Горубсо Кърджали“ АД.

От коалицията смятат, че тези решения противоречат на дългосрочните национални интереси и са заплаха за здравето на населението и природата на България.

Екологични организации освен това посочиха, че Върховният административен съд (ВАС) е отменил решението за разширяване преработката на медно-златни руди от находище „Челопеч“ и производството на метали от концентрат чрез цианидна технология.

Решението е прието на 30.07.2008 г. от министър Джевдет Чакъров по Оценка за въздействие на околната среда (ОВОС).

Причините за отмяна на решението са неактуалните данни в него, допускането на съществено нарушение на административнопроизводствените правила, както и използването на метод на високотемпературно окисляване под налягане, който до момента не е прилаган за преработка на медно-арсенови суровини.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:21 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още