IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Скъпи и полупразни се очертава да бъдат зимните ни курорти

За Коледа и Нова година българите се интересуват от почивки в балнеохотели в страната

10:06 | 01.12.09 г.
Скъпи и полупразни се очертава да бъдат зимните ни курорти

Скъпи и полупразни се очертава да бъдат зимните ни курорти през настоящия зимен сезон, коментират експерти в туристическия бранш, цитирани от БТА. По данни на туроператори цените в българските курорти за зимния туристически сезон са по-високи от тези в Австрия например. В момента за 7 дни в австрийски курорти, които откриха предсрочно сезона, без осигурен транспорт, се плаща около 390-400 евро. У нас само една нощувка в четиризвезден хотел струва от 95 до 200 евро.

Миналия сезон дневната карта в Банско излизаше около 25 евро, а за целия сезон - 370 евро. Цената на лифт картите в Боровец беше 55 лв., а в Пампорово се плащаше по 51 лв. на ден. За сравнение, в италиански, австрийски и швейцарски курорти цените се движат между 28-35 евро за дневна карта.

Цените на лифт картите да са съобразени със сезона, като през по-слабия зимен сезон и през седмицата те да са по-евтини, предлага Димитър Попов, член на Контролния съвет на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти и управител на "Пингуин Травъл". Получава се така, че цената на нощувката през март е 20 лева, а лифт картата - 50 лева, което не се прави в повечето от европейските планински дестинации.

Засега концесионерите на лифтовете и пистите в трите големи курорта Банско, Боровец, Пампорово обещават да запазят цените, без да бъдат обаче категорични. Най-вероятно те ще изчакат кой първи ще обяви цените си за зимния сезон 2009/2010 г.

Въпреки високите цени от Българската туристическа камара съобщиха, че за предстоящия зимен сезон са се записали с около 5% повече чужди туристи в сравнение с миналия. Най-добре се движели записванията за Банско, след това за Боровец и Пампорово. Очаква се зимният сезон да бъде спасен от руснаци, сърби и македонци.

През следващата година леглата в родните ни хотели ще бъдат с 200 хил. по-малко, което е около една пета от всички, коментира шефа на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов. От наличните малко над 1 млн. легла те ще паднат до около 800 хил., прогнозира той.

Свиването на легловата база се дължи на тежкото положение на част от хотелиерите. В момента са обявени за продажба 700 хотела, уточни той. Според него повечето от техните собственици предпочитат да ги държат затворени, за да не трупат загуби. Тази тенденция започнала да се проявява през тази година, но през следващата ще бъде още по-ясно изразена. От бранша се надяват, че със свиването на базата ще се увеличи заетостта в останалите хотели и ще се повиши средният приход.

За Коледа и Нова година българите с интерес към балнеохотели в страната

Туристическите пакети за Коледа и Нова година свършват до средата на декември, местата в 4- и 5-звездните хотели са изчерпани. Въпреки икономическата криза българинът ще посвети на тези празници средно по три дни и ще предпочете да ги прекара в балнеохотелите в страната, прогнозира още Драганов.

Една част от клиентите, които избират да прекарат празниците в балнеохотелите, са корпоративни, с което получават и по-ниски цени на пакетите, следвани от приятелски компании от 6 и повече души и на последно място са индивидуалните записвания.

Значителна стабилност на записванията на българите за коледните и новогодишните празници отчитат туроператорите през тази година. Броят на записванията запазва стойностите си спрямо същия период на миналата година. Голяма част от офертите са продадени към края на ноември, а най-добрите дестинации са били изтъргувани още в средата на миналия месец. Очаква се голяма част от кувертите напълно да бъдат изчерпани до средата на декември.

Като цяло намалява броят на българите, които пътуват в чужбина през последните месеци. По тази причина намаляват и записванията на българите за коледните и новогодишните празници в чужбина с близо 20% спрямо същия период на миналата година.

Българинът и тази година предпочита да прекара празниците в курортите на страната, въпреки покачването на средната цена на нощувка - с близо три лева спрямо третото тримесечие на миналата година, коментира Драганов.

За празниците се предлагат 3-, 5- и 9-дневни пакети в хотелите в Банско, Пампорово, Боровец, във вътрешността на страната и балнеохотелите, включително и по Черноморието. Най-бързо свършват пакетите за балнеохотелите - те са продадени още в средата на ноември като средната цена за тридневен пакет за Нова година започва от 600 лева и достига до 1500 лева.

Най-предпочитаната продължителност на почивка по време на коледните и новогодишните празници е три дни – 60% от търсенето, 30% е делът на търсенето за почивки от пет дни и 10% за седем и повече дни.

Друга тенденция според Драганов, която ще бъде валидна и за зимните празници, е изчерпването на така наречената средна цена. Българинът вече търси или евтиното или скъпо, допълни Драганов.

Държавата и туризма

Държавата ще отдели само 4,4 млн. лв. през 2010 г. за политиката в туризма, пише в проектобюджета на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма. Около 1,2 млн. лв. ще бъдат похарчени, за да се подобрят регулациите в сектора.

През 2010 г. ще се изготви нов Закон за туризма, ще се направи туристическото райониране, а до 2012 г. ще се приемат и пет програми за развитие на специализирани видове туризъм. В програмата на правителството се предвижда намаляване на категоризираните туристически обекти от 1200 до 350 през 2012 г., както и на регистрираните туроператори и турагенти от 240 до 90 през 2012 г.

През 2011 г. ще се актуализира Националната стратегия за развитие на туризма и ще се изработи маркетингова и рекламна стратегия. За позиционирането на България като по-висок клас дестинация ще се използват 32 млн. евро за туристическа реклама по ОП „Регионално развитие“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:24 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още