IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 1 декември

08:07 | 01.12.09 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 1 декември

Възможността за продажба на ДЦК за граждани до 160 млн. лв. отпадна
в. Дневник

След няколко години прекъсване Министерството на финансите отново няма да възстанови емитирането на целеви държавни ценни книжа (ДЦК) за граждани. Така реално пак отпада възможността за инвестиционна алтернатива на банковите депозити с висока гаранция, каквито са и ДЦК. Възможността беше заложена в преходните и заключителни разпоредби на проектобюджета за 2010 г., които минаха на първо четене, но на второ в бюджетна комисия вчера те отпаднаха. Предвиденият обем на целевите емисии ДЦК беше до 20% от общия размер на планираните държавни облигации за догодина, който е 800 млн. лв. Това означава, че е имало възможност на гражданите да се предложат книжа с обем до 160 млн. лв.

Източници на "Дневник" заявиха, че на идеята са се противопоставили няколко депутата и представители на БНБ с основен аргумент, че те ще конкурира банковите депозити, което може да принуди граждани да теглят ресурс от системата. От БНБ отказаха официален коментар. В крайна сметка предложението вчера отпадна.

Никой не знае кой сече незаконно под Рилските езера
в. Дневник

Броени дни след като Европейската комисия откри наказателна процедура срещу България за незаконното строителство в Рила, се оказа, че сечта в планината продължава с пълна пара, но нито една институция не знае кой я извършва. Проверка на коалицията "За да остане природа в България" установи, че е била разширена вече незаконно изградената просека, успоредна на новия лифт от хижа "Пионерска" до хижа "Рилски езера". Подозрението на природозащитниците е, че тя ще бъде използвана за ски писта в бъдеще.

Според сигнал на очевидци новата сеч е в основата на просеката, в общински гори извън Национален парк "Рила". Били са изсечени бели мури и клек. На практика е била разширена незаконно изградената просека покрай лифта. Тя беше започната още през 2007 г. като "противопожарна" по тогава обявения лесоустройствен проект на Държавното горско стопанство "Дупница". Тогава компанията "Рила спорт", която е инициатор на проекта за ски курорт Паничище - Езерата - връх Кабул, представи плана си и се оказа, че трите писти, планирани под Рилските езера, съвпадат напълно с просеките.

Данъчните облекчения за млади семейства остават
в. Новинар

Данъчните облекчения за млади семейства, които имат ипотечен заем над 100 000 лв. и единият от съпрузите е до 35 години, се запазват и догодина. Това решиха депутатите от бюджетната комисия, които след почти цял ден дебати приеха бюджета за 2010 г. на второ четене. Първоначално с текст в данъчните закони се предвиждаше облекчението за млади семейства да отпадне с мотива, че то е дискриминационно, тъй като залага определена възраст, до която облекчението може да се ползва. Така в пленарна зала при гледане на данъчните закони миналата седмица облекчението беше отменено. Малко по-късно обаче лично министър-председателят Бойко Борисов настоя след среща с членове на комисии и лидери на парламентарни групи то да остане. Така с текст в Закона за държавния бюджет депутатите оставиха възможността младите семейства да ползват данъчния бонус.

Софийският боклук тръгва за Цалапица
в. Новинар

Сметището в село Цалапица започва във вторник да приема софийските бали боклук. Това обяви кметът на Пловдив Славчо Атанасов. Според договор, сключен между Пловдивската и Столичната община, в сметището ще бъдат депонирани 100 000 тона боклук, като за това градът под тепетата ще получи 25 милиона лева. Атанасов отрече тиражираната в публичното пространство информация, че има договорка Цалапица да поеме допълнително още 50 000 тона софийски боклук. Пловдивският кмет заяви, че има договорка със София да бъдат депонирани още 30 000 тона отпадъци срещу сумата от 8 милиона лева. Пет от осемте милиона ще отидат в община Раковски като компенсация, че на нейна територия ще бъде построен екозавод за преработка на отпадъци.

СИБанк кани конкурентите си също да продават винетки
в. Сега

От СИБанк, която е най-вероятният победител в търга за правото да продава винетки през следващите 4 години, поканиха всичките си конкуренти за подизпълнители. Това съобщиха от банката вчера. В петък стана ясно, че от СИБанк в съдружие с ВИП Секюрити са предложили най-ниска комисиона за продажба на винетките - само 4.75%, за разлика от "Български пощи", които искат 8.5%. От търга обаче бяха отстранени "ЛУКойл" и притежаваният от бизнесмена Васил Божков "Холдинг Пътища", които веднага реагираха и заявиха, че ще отворят публично своята оферта, за да видят всички, че тя е най-изгодната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:52 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още