IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производствените цени със спад през октомври

Цените на производител падат средно с 0,9% през октомври, след като вървяха нагоре през предходните два месеца

11:53 | 30.11.09 г.
Производствените цени със спад през октомври

Производствените цени отчетоха месечен спад за октомври, след като предишните два месеца растяха, показват данните на Националния статистически институт (НСИ).

През октомври 2009 г. общият индекс на цени на производител, който включва цените на вътрешния и на международния пазар, намалява с 0,9% спрямо предходния месец.

Индексът отчете ръст от 1,4% през септември и покачване от 0,2% през август. За последно месечен спад в общият индекс на цени на производител бе отчетен през юли.

През октомври 2009 г. по-ниски цени са регистрирани в добивната промишленост - с 1,9% - и в преработващата промишленост - с 1,5%, докато в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ има увеличение с 1,4%.

В преработващата промишленост по-съществено намаление на цените се наблюдава при производството на основни метали - с 4,8%, при производството на текстил и изделия от текстил, без облекло - с 1,7%, a увеличение при производството на машини и оборудване, с общо и специално предназначение - с 1,1%.

Общият индекс на цените на производител през октомври 2009 г. намалява с 9,4% в сравнение със същия месец на 2008 година.

В преработващата промишленост спадът на цените на производител е с 9,9% спрямо октомври 2008 година. На годишна база по-съществено намаление е регистрирано при производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета, при производството на основни метали производството на хранителни продукти 7,8%. Увеличение има при производството на напитки - с 6,4% и при производството на лекарствени вещества и продукти - с 5,4%.

Индексът на цени на производител на вътрешния пазар през октомври 2009 г. е с 0,4% под равнището от предходния месец. Намаление на цените има в добивната промишленост - с 1,9% и в преработващата промишленост - с 1,0%. а увеличение е регистрирано в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 1,1%.

През септември цените на производител на вътрешния пазар нараснаха с 1,2% на месечна база, а през август се покачиха с 0,2%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:19 | 22.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още