IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 30 ноември

07:44 | 30.11.09 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 30 ноември

Държавите от ЕС ще могат да конфискуват имоти в България
в. Сега

Имущество и пари в България ще могат да бъдат конфискувани и с решения на съдилищата на други държави от ЕС. Това предвижда проектът на Закон за признаване, изпълнение и изпращане на решения за конфискация или отнемане и решения на Съвета на ЕС. Те регламентират взаимното признаване на финансовите санкции, наложени от съдебни или административни органи.

Тук става дума за плащане на парична сума или наложени обезщетения за пострадал от престъпление, разходи по съдебните или административни процедури или парична сума в полза на обществен фонд и организация за подпомагане на пострадали от престъпление. Решението се прилага за всички правонарушения, за които могат да бъдат наложени санкции съгласно националното законодателство, включително за пътни глоби. Окръжните съдилища ще признават решенията на чуждите държави, а НАП ще ги изпълнява.

Губещите пощи въртели по 1 млрд. лева месечно
в. Сега

"Български пощи", през които на месец минават по 1 млрд. лева оборот, са в лошо състояние заради финансовата политика на предното ръководство. Това обяви новият директор на държавното предприятие Милен Керемедчиев през уикенда. Пощите, които имат 4002 гишета в цялата страна, приемат плащания по сметки за ток, парно, ВиК, телефони. Част от тези договори обаче предвиждат прекалено скромни комисиони за "Български пощи" - от порядъка на 0.5-3%, твърди Керемедчиев. По думите му този бизнес на пощите ще се разраства. Нормално е всички големи компании за комунални услуги да затворят касите си и да ползват нашата мрежа, смята Керемедчиев.

Гаранция срещу дъмпинг в условията на строежа на "Тракия"
в. Дневник

Няма да се удължава срокът за подаване на оферти за търга на магистрала "Тракия" и той остава до 12 януари. Това е отговорил председателят на управителния съвет на агенция "Пътна инфраструктура" Божидар Йотов до компания, която е поискала отсрочка заради обема и сложността на документацията. Над 20 въпроса са задали досега фирмите кандидатки за изграждането на 32 км отсечка от Стара Загора до Нова Загора.

Те са най-различни и са свързани с банковите гаранции, проектирането на трасето, квалификацията на ръководния екип, регистрацията на чуждите фирми в Българската камара на строителите. Това става ясно от публикуваните отговори на страницата на пътната агенция в интернет. Там е публикувана и пълната документация по търга.
При еднаква цена за строителството на отсечката се предвижда победителят да бъде определен чрез жребий, е посочено в условията.

Освен това всички рискове, свързани с изпълнението на строителството - неприключили отчуждителни процедури, археологически разкопки, геология и други, се поемат от изпълнителя. Той няма право заради рисковете да поиска удължаване на сроковете или промяна в цената. Според обявените условия отчужденията трябва да приключат до 13 юли, което е два месеца и половина след обявената от строителния министър Росен Плевнелиев първа копка на обекта на 3 май. Компанията, която спечели търга, пък трябва да започне реално да строи до три месеца от подписването на договора, е заложено в условията.

Банки свалят лихви на хотелиери
в. Стандарт

Банките вече предоговарят заеми на хотелиери, за да ги запазят като клиенти, научи "Стандарт" от хора в бранша. Финансови институции само за няколко дни са се съгласили да свалят лихвите по стари кредити на туристически собственици с 0,5-1%. Дълговете масово се разсрочват при по-добри за бизнеса условия в кризата, съобщиха хотелиери за "Стандарт". Така банките се опитват да запазят клиенти, след като туристически босове решиха да направят своя банка и да пренасочат дълговете си в нея. От Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация вече са наели консултанти, които да им помогнат със създаването на новата банка. Над 100 собственици от цялата страна са изявили желание да се включат в проекта.

Опрощават 30 млн. лв. данъци на строителите
в. Стандарт

Между 20 и 30 милиона лева ще бъдат опростени от данъци на строителния бранш. Това обяви регионалният министър Росен Плевнелиев по БТВ, коментирайки информация на в. "Стандарт". Данъчната амнистия ще е за всички компании, на които държавата дължи пари за вече изградени обекти. Строителното ведомство и Националната агенция за приходите вече водят разговори как това може да се случи. Извадени са над 200 страници документи с разходи и фактури. Информацията трябва да се обобщи до сряда. Схемата обаче няма да реши проблемите на коректните строители, които нямат задължения към държавата, уточни Плевнелиев. Затова кабинетът обмисля и други варианти, така че да подпомогне бизнеса в кризата. Водят се преговори с Асоциацията на банките в България да се подпомогне браншът.

Нова година на лизинг
в. Новинар

Масово българите започнаха да пазаруват екскурзии за Нова година на лизинг, показа проверка на „Новинар”. Така вместо почивката да се заплати наведнъж, може да се изплаща няколко месеца. Клиентът сам определя размера на месечните си вноски, като в зависимост от избраната агенция и оферта първоначалната вноска варира от 5 до 30 процента от цялата цена на пакета. Лихвата по лизинга, която се заплаща на месец, е около 2 процента от непогасената част от кредита.

Едно от изискванията е клиентът да има постоянно местожителство в България, както и постоянна работа. В много от агенциите за предлаганите екскурзии до 4000 лв. не се иска поръчител, стига кандидатът да е на възраст между 20 и 65 г. Ако я надвишава, е нужен един поръчител. Понякога от фирмата могат да поискат и копие от платена сметка за вода, ток или парно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:26 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още