IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Проверяват БЕХ и НЕК как са похарчили отпуснати им 700 млн. лв.

Според Дянков парите не отишли по предназначение и затова немският инвеститор в "Белене" се е оттеглил от проекта

14:20 | 27.11.09 г.
Автор - снимка
Създател
Проверяват БЕХ и НЕК как са похарчили отпуснати им 700 млн. лв.

Агенция „Държавна финансова инспекция“ (АДФИ) по разпореждане на финансовия министър Симеон Дянков ще извърши допълнителна проверка на Българския енергиен холдинг (БЕХ) и на НЕК за начина, по който са използвани отпуснатите от кабинета „Станишев“ 700 млн. лв. от републиканския бюджет. Това каза Дянков в отговор на въпрос на депутата от ГЕРБ Делян Добрев по време на парламентарния контрол.

Добрев поиска да знае дали целесъобразно са били похарчени отпуснатите с две министерски постановления на предходното правителство от миналата година 700 млн. лв. допълнително от републиканския бюджет за нуждите на БЕХ, респективно на НЕК.

За проекта „Белене“ на БЕХ, респективно на НЕК, са били дадени 300 млн. лв. от бюджета, а останалите 400 млн. лв. - за инвестиционни намерения на холдинга, според Добрев.

Депутатът попита и дали е имало контрол върху изразходването на тези средства.

Проверката на Държавната финансова инспекция показва, че 300 млн. лв. са изхарчени за плащания към руската фирма „Атомстройекспорт“, в това число за покупката на оборудване, но не за финансиране участието на НЕК в капитала на смесеното дружество, както се е посочвало в мотивите на тогавашния министър на икономиката Петър Димитров, каза Дянков.

По тази причина немският инвеститор се оттегли от „Белене“, подчерта той, цитиран от БТА.

Симеон Дянков зададе на свой ред три въпроса към бившите управляващи: защо се е купувало оборудване за „Белене“, преди още да е създадено съвместното дружество; защо в момент на глобална икономическа криза парите на българския данъкоплатец са се харчили за реализиране на проект с неясен финансов модел без анализ на икономическата му рентабилност; защо в процеса на съгласуване на проекта на ПМС-та не е взето предвид несъгласието на министерството на финансите и на министерството на външните работи.

Сходна е била ситуацията и с отпуснатите 400 млн. лв. за инвестиционни намерения на НЕК. Те е трябвало да бъдат реализирани като план за антикризисно управление във връзка с предстоящо увеличение цената на природния газ, обясни Дянков. Отпускането е обосновано с финансовото стабилизиране на „Топлофикация“-София.

Заключенията на АДФИ е, че средствата са изразходвани от БЕХ по начин, който не е довел до финансовото оздравяване на столичната „Топлофикация“, а единствено е бил сменен кредиторът й. Това, по думите на финансовия министър, е довело до увеличаване задължението на дружеството с над 15 млн. лв. допълнителни лихви. Вицепремиерът припомни, че докладът с констатациите на агенцията е предаден на прокуратурата.

Отговорите на вицепремиера доведоха до лични обяснения от страна на Петър Димитров и Сергей Станишев - от левицата.

Според бившия премиер и според ексминистъра на икономиката и енергетиката парите са били взети не от републиканския бюджет, а от фискалния резерв и твърденията на министър Симеон Дянков, както и въпросите на депутата от ГЕРБ, са манипулация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:47 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още