IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Официално: Желева ще отговаря за международното сътрудничество

Белгиецът Карел де Гухт ще отговаря за търговията в новата Европейска комисия, финландецът Оли Рен – за икономиката

14:02 | 27.11.09 г.
Автор - снимка
Създател
Официално: Желева ще отговаря за международното сътрудничество

Румяна Желева ще бъде еврокомисар за международното сътрудничество, хуманитарната помощ и борба с кризите, обяви председателят на ЕК Жозе Барозу.

Белгиецът Карел де Гухт ще отговаря за търговията в новата Европейска комисия, финландецът Оли Рен – за икономиката, а испанецът Хоакин Алмуния – за конкуренцията, се посочва в съобщението на ЕК.

Еврокомисар за вътрешния пазар и финансовите услуги ще бъде французинът Мишел Барние. Датчанката Кони Хедегаард пък ще отговаря по въпросите на климата.

Андрула Василиу от Кипър ще бъде еврокомисар за образованието, културата, многоезичието и младежта, а естонецът Сийм Калас ще е зам.-председател на комисията, отговарящ за транспорта.

Функциите на зам.-председател на комисията ще изпълнява и италианецът Антонио Таяни, който ще отговаря за индустрията и предприемачеството. Еврокомисар за развитието ще бъде Андрис Пиебалгс, а за данъците, митническия съюз и одита - Алгирдас Шемета. 

Вивиан Рединг ще бъде еврокомисар за правосъдието и основните права, а Нели Крус – за дигиталните въпроси. За отношенията между институциите и за администрацията ще отговаря Марош Шефчович, който ще бъде и зам.-председател на комисията.

Янез Поточник е новият еврокомисар за околната среда, а Йоханес Хан – за регионалната политика. Чехът Щефан Фюле ще отговаря за разширяването на ЕС и политиката на съседство.

Еврокомисар за енергетиката ще бъде Гюнтер Йотингер, а за морското дело и рибарството - Мария Даманаки. Унгарецът Ласло Андор ще отговаря за заетостта, социалните въпроси и равните възможности.

За иновациите и науката ще отговаря Мери Гейгън Куин, за здравеопазването и потребителите - Джон Дали, за финансовото планиране и бюджета - Януш Левандовски.

Румънецът Дачиан Чолош ще бъде еврокомисар за земеделието и развитието на селските райони, а Сесилия Малмстрьом – за вътрешните работи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:29 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още