IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

К. Христов: Износът се държи по-добре, отколкото очаквахме

Има само една страна в ЦИЕ, която има по-добри данни за износа от България, според подуправителя на БНБ

12:30 | 27.11.09 г.
К. Христов: Износът се държи по-добре, отколкото очаквахме

Износът се държи много по-добре отколкото сме очаквали, като има само една страна от Централна и Източна Европа (ЦИЕ), на която спадът на физическия обем е по-бавен, отколкото на България. Това заяви Калин Христов, подуправител на БНБ на Български икономически форум, който се провежда в София.

Не трябва да се вглеждаме само в данните за спада на БВП на България, а трябва да се сравняваме с това какво се случва около нас. Полша е единствената, чиято икономика се държи по-добре през първите девет месеца, каза Христов.

В изказването си той подчерта важността за запазване на балансиран бюджет. Големи фискални дефицити ще увеличат рисковатa премия за страната, което ще се прехвърли в по-скъп дълг за частните компании, а трябва да се има предвид. че частният външен дълг е близо 100% от БВП, каза той.

Правителството не може да замени намалението на притока на преки външни инвестиции, тъй като за да стане това, трябва да се направи фискален дефицит от порядъка на 20% от БВП, каза той.

Според него притокът на външни капитали няма скоро да се върне на нива от преди кризата. Приток на външни преки инвестиции от 10% от БВП вероятно ще е устойчив модел, добави Христов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:13 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още