IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Moody's преразгледа показатели на четири български банки

Засегнати са Първа инвестиционна банка, Райфайзенбанк, МКБ Юнионбанк и ДСК

12:03 | 27.11.09 г.
Автор - снимка
Създател
Moody's преразгледа показатели на четири български банки

Рейтинговата агенция Moody's Investors Service обяви, че предприема корекции на някои от оценките на четири български банки. Причината за това е преоценка на устойчивостта на печалбите и капиталовите им позиции заради увеличаващите се загуби от кредити.

Засегнатите банки са Първа инвестиционна банка, ДСК, Райфайзенбанк и МКБ Юнионбанк, се казва в съобщение на Moody's, цитирано от Finchannel.

От Moody's са редуцирали рейтинга на финансова стабилност на ПИБ от D на D-, a дългосрочните депозитни рейтинги в местна и чужда валута са били смъкнати от Ва1 на Ва2. На всички тези рейтинги е поставена негативна перспектива, което означава, че те могат да бъдат понижени отново.

При ДСК няма промяна на рейтинга на финансова стабилност, като той остава D+, но му е поставена негативна перспектива. Депозитният рейтинг в местна валута бе понижен с една степен, а този в чужда остава без промяна. Перспективите пред тях обаче остават нестабилни.

По отношение на Райфайзенбанк и МКБ Юнионбанк Moody's пък са потвърдени негативните перспективи пред рейтингите за стабилност и депозитните рейтинги в местна и чужда валута. Рейтингът на финансова стабилност на Райфайзенбанк остава D+, a този на МКБ Юнионбанк е запазен  на D-.

Според Moody's рецесията в България се изостря, което води до по-голям брой корпоративни фалити, увеличаване на безработицата и свиване на разполагаемия доход на домакинствата. Особено отслабване от агенцията виждат в корпоративния сектор, като това се дължи главно на ниското търсене на български износ от основните партньори на страната и спадът на чуждестранните инвестиции.

Потребителското банкиране също било под натиск заради проблемите на пазара на труда, които водят до спад в потреблението.

Въпреки всичко според Moody's банковият сектор остава печеливш, добре капитализиран и с добри показатели за ликвидност. Като проблем обаче се посочва повишаването на лошите кредити.  

Свързани компании:

ТБ Първа Инвестиционна Банка(FIB)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още