IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Услугите и промишлеността повишиха бизнес климата през ноември

Мениджърите в промишлеността обаче предвиждат още съкращения

11:22 | 27.11.09 г.
Автор - снимка
Създател
Услугите и промишлеността повишиха бизнес климата през ноември

Общият показател на бизнес климата през ноември се повишава с 0,4 пункта в сравнение с октомври, което е резултат главно от отчетения относително по-добър бизнес климат в сектора на услугите и в промишлеността спрямо предходния месец, става ясно от изследванията на Националния статистически институт (НСИ).

В промишлеността секторният показател на бизнес климата се покачва с 1 пункт, като за последните четири месеца се е придвижил в положителна посока с 3,7 пункта от най-ниската си точка, регистрирана след есента на миналата година, когато започна негативното развитие на стопанската конюнктура в отрасъла.

Повишението на показателя през последния месец се дължи на подобрените оценки на мениджърите от промишлеността за настоящото бизнес състояние на предприятията. Същевременно обаче очакванията за бизнес ситуацията през следващите шест месеца са леко влошени в сравнение с октомври.

Предприемачите отчитат намаление на производствената активност в промишлеността през последните три месеца. Очакванията за следващите три месеца са също по-неблагоприятни в сравнение с изразените мнения през предходния месец. Мениджърите предвиждат и по-нататъшно съкращаване на персонала.

Осигуреността на производството с поръчки както от страната, така и от чужбина се е понижила в сравнение с октомври, като слабо са се повишили запасите от готова продукция.

Несигурната икономическа среда е факторът с най-силно негативно въздействие върху дейността на промишлените предприятия. През ноември неговото отрицателно влияние се чувства още по-силно в сравнение с предходните месеци на 2009 г. На втора и трета позиция продължават да бъдат недостатъчното търсене от страната и това от чужбина, които през ноември представляват още по-голяма пречка за производството в предприятията в сравнение с предходния месец.

Относно продажните цени в промишлеността очакванията на около 80% от предприятията са за запазване през следващите три месеца на настоящото ниво на цените. През последните месеци обаче леко се покачва относителният дял на тези, които очакват повишение на цените.

В строителството индикаторът пада с 2,9 пункта през ноември спрямо предходния месец. Намалението се дължи най-вече на влошените оценки на строителните предприемачи за бизнес ситуацията в предприятията. По мнение на строителните предприемачи продължава да се свива строителната активност и да се влошава осигуреността на производството с поръчки, като същевременно и очакванията за дейността през следващите три месеца са негативната тенденция да продължи. Запазват се и очакванията за намаление на персонала.

През ноември предприятията, които предвиждат намаление на продажните си цени, продължават да са повече от тези, които считат, че цените им ще се повишат през следващите месеци.

При търговията на дребно стопанската конюнктура се запазва както през предходния месец. Според търговците на дребно през следващите три месеца се очаква запазване както на обема на продажбите, така и на обема на поръчките към доставчиците.

Съставният показател „бизнес климат в сектора на услугите” се покачва с 2,6 пункта поради леко подобрените оценки на мениджърите за настоящото бизнес състояние на предприятията и по-оптимистичните им очаквания относно бизнес ситуацията през следващите шест месеца. Търсенето на услуги през последните три месеца е намаляло, но прогнозите за следващите три месеца са по-оптимистични. Анкетата през ноември регистрира намаление на заетите в бранша, като не се очаква увеличение на заетостта през следващите три месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:26 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още