IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 27 ноември

08:03 | 27.11.09 г.
Преглед на печата за 27 ноември

Дянков гаси $540 000 кредит
в. Стандарт

Симеон Дянков кара на малка пица и извън властта. Финансовият министър е затегнал семейния бюджет заради $540 000 ипотечен кредит. Срещу него той се е сдобил с къща от 500 кв. м с двор във Вашингтон.
Дянков броил за апетитния имот 2 150 000 лв. преди 8 г. Въпреки тази придобивка вицето на Бойко Борисов не е сред най-заможните министри в кабинета. Това стана ясно от публикуваните от Сметната палата имотни декларации на хората от властта.

Другият вицепремиер - Цветан Цветанов, пък има 6 апартамента в столицата, къща на село, гори и поляна. МВР шефът има спестени и над 100 бона.
Строителният министър Росен Плевнелиев пък си е купил къщи за 2,4 млн. лв. Той притежава имоти на две морета - у нас и в Халкидики, Гърция.

Васил Божков нападна Дянков и Костов заради хазарта
в. Дневник

Акционерът в "Еврофутбол" и собственик на числовата игра "Евробет" Васил Божков обвини финансовия министър Симеон Дянков и Иван Костов, че осъществят геноцид над българския бизнес.
В съобщение от днес тв каналът PRO.BG анонсира интервю с бизнесмена, което ще бъде излъчено тази вечер. Коментарът на Божков е по повод днешното решение на парламента да вдигне данъка върху хазартната дейност до 15% върху целия оборот при сегашни 10%.

България ще плати 10.5 млн. евро обезщетение за имота в Берлин
в. Дневник

Българското правителство трябва да плати 10 500 000 евро обезщетение за ползването на реституирания недвижим имот на ул. "Фридрихщрасе" 62 в Берлин. Това е извънсъдебното споразумение, което правителството е постигнало по делото "Томас Вит срещу Република България", по което България беше осъдена да плати 11 646 704 евро плюс лихви и наеми за ползването на имота, съобщиха от външно министерство.

Според споразумението България ще плати на наследниците на ищеца 10.5 млн. евро без наказателни лихви и лихви за забавяне. Предвид сложната финансова ситуация на страната беше договорено плащането на сумата да се извърши на вноски през календарната 2010 г., отбелязват от министерството.

Строг контрол върху валутните плащания на ведомствата
в. Новинар

Плащанията във валута, които извършват всички бюджетни ведомства, министерства, агенции, висши учебни заведения, БАН и Висшият съдебен съвет (ВСС), ще бъдат контролирани от финансовото министерство, научи „Новинар”. Документите по плащанията във валута трябва да бъдат депозирани първо във финансовото ведомство и само след преценка на необходимостта от извършване на представените плащания те ще могат да бъдат направени. Това е записано в писмо на министерството от 24 ноември 2009 г. и е по нареждане на зам. финансовия министър Владислав Горанов.

Бизнесът ще плаща осигуровки при по-дълъг неплатен отпуск
в. Сега

Компромисен вариант бизнесът да има право да пуска служители и работници в неплатен отпуск повече от 30 дни, но да им плаща осигуровки за този период и минимална сума, която да е процент от обезщетението за безработица, е обсъждан на среща между стопанската камара и социалното министерство, разбра "Сега". Сега след 30 дни неплатен отпуск се губят осигурителни права.

Ако нямат възможност работодателите да пускат по своя преценка в неплатен отпуск работници, другият вариант е да ги освобождават. "Така не можем да задържим ценните за нас работници", аргументира се Божидар Данев, председател на БСК. Той е съгласен, че трябва да се мисли и за финансово обезпечаване на работниците, за да не се накърняват и техните права.

Дянков: Готови сме за еврото
в. Стандарт

България е покрила всички изисквания за влизане в чакалнята за еврото (валутния механизъм ERM-2), включително и инфлацията. Това стана ясно от думите на вицепремиера Симеон Дянков пред студенти от УНСС. Приемането на страната в ERM-2 вече зависи от политически фактори. България трябва да убеди Световната банка, че икономическата политика, която води, ще осигури стабилност на страната в следващите 5-10 години, обясни Дянков. Той коментира още, че е много голяма вероятността да се заложи по-нисък ДДС, например от 18%, в бюджета за 2011 г.

София поискала Пловдив да вземе още 50 хил. тона бали
в. Дневник

Столичната община поискала от Пловдив да вземе още 50 хил. тона балирани отпадъци, към 100-те хил. тона, които вече са договорени, съобщи кметът на Пловдив Славчо Атанасов, цитиран от агенция "Фокус". В края на миналата седмица след разговор с премиера Бойко Борисов Атанасов се съгласи на сметището край Цалапица да бъдат депонирани допълнително 30 хил. тона отпадъци от София. Вчера обаче в общината пристигнало официално искане от Столичната община за 50 хил. тона.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:22 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още