IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Изследването на МФ показа, че данъкът за хазарта трябва да е над 20%

71 на сто от участвали в проучване смятат, че хазартът трябва да бъде много строго регулиран

14:02 | 26.11.09 г.
Автор - снимка
Създател
Изследването на МФ показа, че данъкът за хазарта трябва да е над 20%

Общо 25% от хората смятат, че данъкът върху хазарта трябва да е със ставка над 20 на сто, сочи изследване на „Алфа Рисърч“, изготвено по поръчка на Министерство на финансите (МФ).

Според 17 на сто от хората ставката трябва да е между 16 е 20 процента, а според 8 на сто - между 11 и 15 на сто. 32 на сто от хората не могат да преценят каква да е ставката.

Изследването, за което от МФ обявиха вчера, че ще бъде оповестено днес, е направено в средата на ноември сред хиляда души в цялата страна.

71 на сто от запитаните смятат, че хазартът трябва да бъде много строго регулиран, а само 6 на сто твърдят, че той трябва да е на свободен режим. Според 23 на сто от хората хазартът трябва да бъде изцяло забранен.

94 процента от от хората подкрепят забраната игралните зали да се намират поне на 300 метра от училищата. 84 на сто от хората подкрепят забраната хазартните игри да се организират от фирми, регистрирани в офшорни зони.

В обществените нагласи към хазарта доминират негативните мнения, пише в изследването. Хазартът се възприема като сфера за развлечения за хора с много пари (50 на сто) и като дейност, към която хората могат да се пристрастят (46 на сто), както и като възможност за пране на пари (45 на сто). Само 15 на сто от хората смятат, че хазартът е „приятно развлечение за широки групи“.

По-рано днес парламентът гласува на второ четене законови промени, според които данъкът върху хазарта се увеличава на 15% спрямо сегашните 10 на сто. На първо четене беше гласувано по-малко повишение – до 12%.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:14 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още