IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Решено: Данъкът върху хазарта вече ще е 15%

Първоначално предвидената промяна беше ръст на ставката от 10% до 12%

11:13 | 26.11.09 г.
Автор - снимка
Създател
Решено: Данъкът върху хазарта вече ще е 15%

Данъкът върху хазарта скача от 10 на 15 на сто от 1 януари 2010 г. с гласуваните от парламента на второ четене промени в Закона за корпоративното подоходно облагане. Увеличението на ставката бе прието със 149 гласа „за“, без нито един против и „въздържал се“.

Първоначалното предложение на Министерски съвет, одобрено и на първо четене от депутатите, беше за налог от 12%.

В сряда обаче, след като беше решено (по „молба“ на премиера) в Бюджет 2010 да останат парите за данъчни облекчения за млади семейства с ипотеки, стана ясно, че хазартният данък ще се вдигне повече от предвиденото.

Така за хазартен автомат, съответно всяко игрално място от него, на тримесечие ще се плаща 500 лв. Толкова ще е данъкът и за съоръжение за осъществяване на залагания в надбягвания с коне или кучета.

За рулетка в казино за игрална маса дължимият налог е 22 хил. лв. на тримесечие за всяко съоръжение, а за друго игрално съоръжение - 5 хил. лв., приеха депутатите.

В подкрепа на по-високата ставка съпредседателят на ПГ на ГЕРБ Искра Фидосова приведе данни от последното социологическо проучване на обществените нагласи спрямо хазарта. Според данните от изследването, поръчано от финансовото министерство, само 10 на сто от допитаните са на мнение, че трябва да има облекчение за хазарта. 60 на сто от анкетираните смятат, че налогът трябва да е в рамките на 14-20 процента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още