IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 26 ноември

09:15 | 26.11.09 г.
Преглед на печата за 26 ноември

Готви се бърза приватизация на фондовата борса

в. Дневник

Изоставеният през последните няколко години проект за продажбата на държавния дял в Българската фондова борса отново излезе на преден план. Министерството на финансите планира продажбата му до няколко месеца, стана ясно от интервю на министър Симеон Дянков за финансовия сайт darikfinance.bg, в което той посочва, че намеренията са да бъде намерен сравнително голям инвеститор, който да развие борсата ни на регионално ниво.

По думите на Дянков вече се работи по въпроса, а интерес към покупка са заявили от немската и австрийската борса. Той е на мнение, че цената трябва да бъде водеща при продажбата, и ако тя е по-високата, "ще означава, че купувачът има и по-добра стратегия за развитието на пазара". Финансовото министерство е най-големият акционер в БФБ с 44% от капитала, а останалите се държат от банки и инвестиционни посредници.

 

"Овергаз" ще изгражда метанстации по магистралите

в. Дневник

"Овергаз инк" ще изгради модули за зареждане на автомобилите, които се движат с метан по пътя София - Видин, магистрала "Тракия" и пътя София - Истанбул. Това съобщи ръководителят на проекта "Виртуален газопровод" в компанията Георги Жайгаров на конференция.

Проекът започна преди две години и предвижда изграждането на осем компресорни станции, които зареждат контейнери (батерии от бутилки) с компресиран газ. Те могат да бъдат транспортирани в радиус до 80-100 километра. Виртуалният газопровод е удобен за газификация в градове без изградена газоразпределителна мрежа. Интерес да се зареждат на техните станции със синьо гориво са заявили от веригите ОМV и "Лукойл". Жайгаров обясни, че в момента метанстанциите са основно в градовете, тъй като такситата и автобусите на градския транспорт се движат с метан. Данните сочат, че до септември тази година в България се движат 60 хил. автомобила на метан. "Овергаз" е готова да доставя компресиран газ и да работи с общините", каза Жайгаров.

В момента само 1/5 от общините са газифицирани и това е начин обществените сгради да бъдат снабдявани с по-евтино и екологично гориво. В момента по този начин се захранват потребители в Банско, Гоце Делчев и Смолян. Освен "Овергаз" виртуален газопровод предлага и компанията "Метамодул", която използва технологията на аржентинската компания "Галилео".

 

Отварят 3 магазина на “Икеа” у нас

в. Стандарт

Три магазина планира да отвори у нас веригата за мебели "Икеа". Първият трябва да бъде завършен до юни 2011 г. Той ще се намира между Околовръстния път на София и Бистришкото шосе. Това съобщи в Атина строителният министър Росен Плевнелиев. Той е част от делегацията на президента Георги Първанов. Проблемът обаче е, че веригата ще завърши строителството на новия мебелен рай шест месеца преди да бъде готов околовръстният път на столицата. След среща с инвеститорите от "Фурмис" правителството е поело ангажимент да изгради временна връзка до хипермаркета. Строителството на мебелния магазин трябва да започне през март догодина. Инвестицията на "Икеа" е за над 300 млн. евро. До магазина ще има огромен шопинг мол, в който ще бъдат вложени още 210 млн. евро. Плевнелиев коментира, че по време на срещата шефът на "Фурмис" е изразил готовност да направи още два магазина "Икеа", единият от които ще се намира във Варна, а другият между Пловдив и Стара Загора. Само в магазина в София ще бъдат разкрити 800 работни места. По-важното според мен е, че в момента "Икеа" произвежда у нас компоненти за мебелите си за над 25 милиона евро, коментира Плевнелиев. А когато магазините бъдат открити в България, тази сума най-вероятно ще се удвои, допълни строителният министър.

 

Държавата почва да плаща дълговете си към фирми от декември

в. Сега

Милионите левове, забавени от министерствата по сключени договори с частни фирми, ще започнат да се разплащат от декември. Правителството си е поставило за цел да изчисти тези суми до края на февруари и е готово да издава писма до по-настъпателните банки кредиторки за временни компромиси по теглените кредити. Това обяви след заседание на кабинета премиерът Бойко Борисов. Той категорично отрече правителството умишлено да бави суми само и само да приключи годината с балансиран бюджет.

 

Петролни фирми ще доплащат милиони налози на бюджета

в. Сега

Държавата ще си търси неплатено ДДС от "ЛУКойл Нефтохим Бургас" за 10-12 млн. лв. заедно с лихвите, а от русенската "Инса ойл" - акцизи за около 50 млн. лв. Това се разбра вчера след заседанието на кабинета от изказвания на премиера Бойко Борисов и шефа на агенция "Митници" Ваньо Танов.
"Ревизията в "ЛУКойл Нефтохим Бургас" завърши с 4 докладни записки, а резултатът е, че са предявени за досъбиране 3 млн. лв. ДДС от 2007 до средата на 2008 г., заяви премиерът Борисов. От средата на миналата година до края на тази налогът за досъбиране ще нарасне до 6-7 млн. лв., а заедно с натрупаната лихва ще стане 10-12 млн. лв., уточни Танов.
Шефът на агенция "Митници" обясни, че довнасянето на ДДС се получава заради разминаване между количествата внесен петрол и този, който е фактуриран.

 

Правят екокомисия с Гърция заради "Бургас - Александруполис"

в. Новинар

Специална комисия, която да следи за екологичните проблеми при строежа на газопровода "Бургас – Александруполис", може да бъде сформирана скоро от българи и гърци. За това са си говорили българският президент Георги Първанов и гръцкият премиер Георгиус Папандреу на работен обяд в Атина.

Другата седмица ще има разговор за обща комисия, която да следи за екологичните аспекти, заяви Първанов след срещата. По думите му ще има и среща между министрите на екологията на България и Гърция по темата.

Сред другите засегнати важни теми на обяда са били тази за Западните Балкани, ускоряване на работата по магистралите и отварянето на повече КПП-та по границите с южната ни съседка. Първанов откри българо-гръцки бизнес форум. Гърция винаги е в челната петица на инвеститорите у нас, заяви държавният ни глава. На форума стана ясно още, че над 4000 гръцки фирми работят у нас, а българските имат най-голям успех в областта на туризма. По-рано през деня Първанов получи икона от Негово Блаженство Йеронимос ІІ, архиепископ на Гърция. След това поднесе цветя на паметника на незнайния войн в гръцката столица.

Земеделският министър зачеркна 1,5 млн. виртуални крави

в. Новинар

Министърът на земеделието Мирослав Найденов отчете в сряда, че е "изчистил" 1,5 млн. виртуални крави от системата на Националната ветеринарномедицинска служба. Стопаните взимат национални доплащания срещу броя на регистрираните животни. Според експерти те понякога "надували" бройката, за да получат помощи, а реално отглеждали по-малък брой животни.

Виртуалните крави ги няма, останаха живите, доколкото ги има, поясни министър Найденов. Той съобщи, че от началото на декември земеделските производители ще могат да получат субсидии за брой отглеждано животно и за декар обработваема площ. По схемата за национални доплащания ще бъдат изплатени 211 млн. лв. на земеделските производители, от които 150 млн. лв. - по схемата за единно плащане за площ, а 61 млн. лв. - по схемата за глава добитък. Успоредно с това ще стартират и европейските плащания, като там сумата, която се очаква да бъде усвоена, е около 560 млн. лева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още