IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Младенов: Ако няма ефект от намалението на осигуровките, пак ще ги вдигнем

Социалният министър повтори намерението парите от Сребърния фонд да бъдат вложени в инфраструктурни проекти

13:10 | 25.11.09 г.
Автор - снимка
Създател
Младенов: Ако няма ефект от намалението на осигуровките, пак ще ги вдигнем

През следващата година ще бъде направен преглед на ефекта от намаляването на пенсионните осигурителни вноски и ако няма резултат, те отново ще бъдат повишени на сегашните си нива. Това стана ясно от думите на министъра на труда и социалната политика Тотю Младенов в сутрешно предавана на „Нова телевизия“.

Преди повече от месец социалният министър обяви, че с намалението на пенсионните осигуровки с 2 процентни пункта правителството цели да останат повече средства в бизнеса по време на криза, които да се инвестират в запазване на работни места.

Въпросното намаление на осигуровките е залегнало в гласувания миналата седмица на първо четене държавен бюджет за 2010 г. От БСП пресметнаха, че с тази мярка приходите в Националния осигурителен институт (НОИ) ще намалеят с около 400 млн. лв.

Тотю Младенов припомни още, че парите от т.нар. Сребърен фонд (който е предвидено да стане „трети стълб“ на пенсионната система), които сега са около 1,6 млрд. лева, ще бъдат вложени в държавни и общински инфраструктурни проекти.

По данни на Министерството на финансите сега почти цялата сума е депозирана в БНБ при ниска лихва.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:52 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още