IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Върнаха делото срещу Ковачки

Според съда обвиненията срещу бизнесмена са неясни

16:39 | 24.11.09 г.
Автор - снимка
Създател
Върнаха делото срещу Ковачки

Софийският градски съд върна делото срещу бизнесмена Христо Ковачки, съобщи Dnes.bg. По-рано през деня защитата поиска прекратяване на делото заради неясно формулирано обвинение.

В предварителното производство е посочено, че Ковачки е извършил престъплението посредством фиктивни сделки с декларации и дневници с невярно съдържание.

Едва в обвинителния акт прокуратурата посочва, че са били изготвени и некоректни фактури. Това даде основание на съда да върне делото в прокуратурата.

Според адвокатите на Ковачки това лишава подсъдимите от право на защита, тъй като адвокатите не са запознати с конкретното обвинение.

Разследването започна в последните дни на октомври 2008 година. Първоначално на Ковачки бе наложена парична гаранция от 300 000 лв., която впоследствие бе намалена на 200 000 лв.

Между 3 и 8 години предвижда законът за деянието, по което е обвинен Христо Ковачки – данъчно престъпление в особено големи размери.

В края на септември Софийският градски съд наложи запор на имущество на бизнесмена Христо Ковачки на стойност 143 411 811 лева и 81 стотинки.

Искането за налагане на обезпечителни мерки е на Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност.

По данни на полското списание "Впрост" от края на 2008 година Ковачки бе сред най-богатите хора в Централна и Източна Европа – на 98-мо място със 700 млн. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:35 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още