IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Предлагат надценката върху цената на газа да падне от 3% на 2%

Според Булгаргаз, предложенията на ДКЕВР не определят достатъчно ясно и прозрачно как точно ще се формира цената на газа

15:48 | 24.11.09 г.
Автор - снимка
Създател
Предлагат надценката върху цената на газа да падне от 3% на 2%

Надценката върху цената на едро на природния газ, който „Булгаргаз“ ЕАД продава като обществен доставчик, да е в размер на до 2%, а не както досега 3% (с възможност за намаление със специално решение на министерството), предлага Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).

Посоченото представлява част от предложените от регулатора изменения в Наредбата за ценообразуването на природния газ, относно които беше организирано днес от ДКЕВР обществено обсъждане. Според председателя на ДКЕВР Ангел Семерджиев надценка от 1,5-2% е достатъчна, за да покрие разходите на газовата фирма.

Според изпълнителния директор на Булгаргаз Димитър Гогов промени в посочената наредба са необходими, но предложенията на комисията не определят достатъчно ясно и прозрачно как точно ще се формира цената на синьото гориво и не се отчитат всички разходи на Булгаргаз. Така например не се взимат предвид разходите за съхранение на газа в газохранилището в Чирен и по-високите цени, по които то беше запълвано миналата зима, с оглед евентуална нова газова криза.

От Булгаргаз изразиха несъгласие относно периода, въз основа на който се определя цената на газа за първото тримесечие на 2010 г. - потреблението и ценообразуващите фектори за 2009 г. - посочвайки, че по-правилно би било да се има предвид и 2008 г.

От газовата фирма имат и резерви относно проектотекст в наредбата, позволяващ на ДКЕВР да не прави промени (повишение) в цената на газа за дадено тримесечие при определени условия, независимо че има икономически основания за това, като повишението евентуално се разсрочи за следващите два ценови периода.

Въпросният текст, предложен от комисията, се обосновава с „гарантиране на баланса между интересите на енергийните предприятия и потребителите и между отделните категории енергийни предприятия“.

От Булгаргаз обаче смятат, че подобно свръхрегламентиране ще ги ощети финансово. От компанията посочиха, че още не са „изчистени“ финансовите негативи заради изкуственото задържане на цените на газа през 2008 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:45 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още