IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

До 1 млрд. евро може да се спестят чрез по-голяма енергийна ефективност

Ще бъде изработена карта за потенциала на различните региони на страната за производството на електроенергия от вятър и слънце

17:32 | 23.11.09 г.
Автор - снимка
Създател
До 1 млрд. евро може да се спестят чрез по-голяма енергийна ефективност

Годишно чрез прилагане на мерки за повишаване на енергийната ефективност биха могли да се спестят около 1 млн. тона нефтен еквивалент, или около 1 млрд. евро, каза министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков при представянето пред парламентарната комисия по икономика, енергетика и туризъм и представители на енергийния бранш на основните насоки на енергийната стратегия на страната до 2020 г.

За развитието на енергийния пазар се предвижда да бъде изградена електроенергийна борса, да се осигури равен достъп до енергийната мрежа при равни условия на всички заинтересовани фирми и да се отделят Електроенергийния системен оператор (ЕСО) и Булгартрансгаз от енергийния холдинг.

В стратегията ще залегне и листване на до 15% от акциите на фирмите в енергийния холдинг.

От министерството предвиждат държавата да осигурява институционална подкрепа за развитието на ядрената енергетика и за инвестициите за изграждане на газови електроцентрали и такива, използващи биомаса. В газовата сфера в краткосрочен план се предвижда изграждане на газови връзки със съседните ни страни, а в средносрочен – осигуряване на трасе за втечнен газ.

В енергийната стратегия специално внимание е обърнато на добива на ток от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ). Трайков даде пример с това, че в момента енергията, добивана от слънцето, е 20 пъти по-скъпа от ядрената. Предвижда се през следващите 10 години фотоволтаичната енергия да поевтинее с 50 на сто, а вятърната – с 15 на сто.

Зам-министърът на икономиката и енергетиката Мая Христова посочи, че ще бъде изработена карта за потенциала на различните региони на страната за производството на електроенергия от вятър и слънце.

Ще се изработи също така механизъм за отсяване на перспективните проекти за изграждане на мощности с ВЕИ от тези, които стават „само на хартия“, тъй като интересът към ВЕИ у нас в момента е много голям и е възможно да се стигне до свръхпроизводство на ток от възобновяеми източници и съответно до голямо оскъпяване на тока за крайните потребители. Електроенергията от ВЕИ е по-фиксирани цени, които са между 5 и 10 пъти по-високи от тези от конвенционалните енергоизточници. Освен това според сегашното законодателство токът от ВЕИ задължително се изкупува.

Според направените изчисления през следващите години за инвестиции във ВЕИ, в които се включва и разширяване на електропреносната мрежа и строителство на резервни мощности от конвенционални енергоизточници, ще са необходими около 6 млрд. евро годишно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:18 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още