IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

МОСВ: ЕК не отчита направеното по проблема със софийския боклук

Според МОСВ сметището в Суходол притежава всички необходими разрешителни, доказващи, че експлоатацията му е съобразно европейското законодателство

19:01 | 20.11.09 г.
Автор - снимка
Създател
МОСВ: ЕК не отчита направеното по проблема със софийския боклук

През последната година българската страна неколкократно информира Европейската комисия за предприетите действия, осигуряващи законосъобразното управление на битовите отпадъци, генерирани на територията на Столична община. На 16 септември и на 3 ноември тази година в ЕК бе изпратена и допълнителна информация, която потвърждава, че съществуващата система за управление на отпадъците на София е адекватна на изискванията на европейското законодателство.

Това се казва в официалния коментар на Министерството на околната среда и водите (МОСВ), относно заведеното днес дело от ЕК срещу България заради ненавременното осигуряване на подходящи съоръжения за депониране на отпадъците за София.

От МОСВ посочват, че от 1 януари 2009 г. три инсталации за предварително третиране на битовите отпадъци с общ капацитет 350 хил. тона на година са въведени в експлоатация, като по този начин обемът на отпадъка за депониране се намалява до 60%. Тези инсталации осигуряват предварителното третиране на цялото количество битови отпадъци на София, което изцяло съответства на йерархията на управлението на отпадъците по рамковата директива за отпадъците, посочват от министерството.

Според МОСВ сметището в Суходол притежава всички необходими разрешителни, доказващи, че експлоатацията му е съобразно европейското законодателство. На 30 септември 2009 г. е открита и нова клетка на депото в Суходол, която осигурява депонирането на оставащия след предварителното третиране отпадък до 2011 г., когато ще бъдат въведени в експлоатация съоръженията от интегрираната система за управление на отпадъците на София.

Затова българската страна не приема аргументите на ЕК и смята, че обвинението е необосновано и при съставянето му не е отчетена информацията, предоставена от българското правителство, заявяват от МОСВ.

Столична община също възразява срещу изразеното становище, че системата за третиране на битови отпадъци не отговаря на изискванията на европейското законодателство в тази област, заявяват оттам. Столична община счита, че решението трябва да се основава на обективните факти и обстоятелствата, допълват от общината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:40 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още