IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ЕК реши – ще има дело срещу България заради софийския боклук

София продължава да разчита на старото сметище в Суходол, което не отговаря на изискванията на ЕК

16:15 | 20.11.09 г.
Автор - снимка
Създател
ЕК реши – ще има дело срещу България заради софийския боклук

Европейската комисия (ЕК) завежда дело срещу България поради ненавременното осигуряване на подходящи съоръжения за депониране на отпадъците за град София. Такова е решението на институцията по случая, което се очакваше днес и беше обявено преди минути.

Делото е заведено, тъй като страната ни не прилага правилно законодателството на ЕС в областта на отпадъците.

По-конкретно в мотивите на ЕК за завеждане на делото се посочва липсата на подходящи съоръжения за депониране на отпадъците в столицата. България би следвало да разполага с подходяща мрежа от инсталации за депониране на отпадъците към момента на своето присъединяване към ЕС на 1 януари 2007 г.

София обаче продължава да разчита на старото сметище в Суходол, което не отговаря на изискванията. Въпреки усилията на българските власти да направят стратегически нови инвестиции обаче решението на проблема се отлага с няколко години. Това е в нарушение на законодателството на ЕС в областта на отпадъците, в което са предвидени основните изисквания по отношение на управлението на отпадъците, които държавите членки следва да спазват, за да се гарантира високо ниво на защита на околната среда и здравето на човека.

От ЕК припомнят, че през октомври 2007 г. Комисията изпрати на България първо писмено предупреждение поради недостатъчните мерки за изграждане на цялостна система от инсталации за управление на битовите отпадъци в столицата. Сред установените от ЕК пропуски най-значителни бяха липсата на система и инсталации за оползотворяване и депониране на битовите отпадъци на града, липсата на временни площадки за съхранение или тяхната непригодност, както и липсата на подходяща предварителна обработка на отпадъците. През декември 2008 г. Комисията изпрати последно писмено предупреждение.

Общността може да предостави финансиране за осъвременяване на инфраструктура за управление на отпадъците в столицата, посочват от ЕК.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:06 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още