IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 20 ноември

08:27 | 20.11.09 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 20 ноември

Общините преговарят с депутатите за по-голям дял от данъците

в. Дневник

Два процента от данъка върху общия доход на гражданите да остават на разположение на местната власт, предлага Националното сдружение на общините. Искането ще бъде представено на среща между управителния съвет на организацията, председателя на парламента Цецка Цачева и ръководствата на парламентарните групи.

Разговорът е насрочен днес по настояване на кметовете, които единодушно са решили да поискат от правителството промени в закона за бюджета, които да осигурят решаване на жизненоважни проблеми на местните общности в условията на криза.

Македонци искат да купят завода за олио в Долна Митрополия

в. Дневник

Македонското предприятие за олио и биогорива "Брилянт" иска да купи мажоритарен дял в българското предприятие от същия сектор "Звезда 97" край Долна Митрополия и дъщерното му дружество - "Звезда". Компанията произвежда олио от едноименната марка. Обявлението за бъдещета сделка е публикувано на страницата на Комисия за защита на конкуренцията (КЗК), която ще се произнесе по случая в срок от 25 работни дни. Потърсени за коментар, двете компании не отрекоха, но и не потвърдиха намеренията си.

Щяхме да плащаме за АМ "Тракия" и без да пътуваме

в. Стандарт

Капаните от скандалната концесия за магистрала "Тракия", която бе подписана от царския кабинет "Сакскобургготски" и завещана на предходното правителство, вече са премахнати. Една от причините през 2008 г. концесията да бъде развалена е докладът на консултанта "ПрайсУотърхаусКупърс" до предходния финансов министър Пламен Орешарски, който днес беше разсекретен от ведомството.

Държавата е носела целия финансов и строителен риск по сделката, показва одитът. Максималната глоба за изпълнителя по царския договор е била 0,6% от цената на сделката. В новия договор, който ще бъде подписан след края на започналия нов търг за "Тракия", са предвидени неустойки до 25% от стойността на поръчката. Така държавата сега е много по-добре защитена.

КЗК обяви доставката за пощите за незаконна, но няма да я спре

в. Дневник

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) обяви за незаконна поръчка на "Български пощи" за доставка на автомобили, показва справка в регистъра на ведомството. Проверка на антимонополния регулатор е установила, че един от участниците в конкурса е отстранен незаконно по два от общо петте му части. Поръчките са спечелени от вносителя на луксозни автомобили - "А2 - Автомобили", "Нисан София" и "Автомотор корпорация", официален представител на "Ситроен" за България. Останалите кандидати са отстранени с мотив "непокриване на техническите условия", което обаче според КЗК не е така.

Решението на комисията за защита на конкуренцията има само констатиращ характер, защото договорът за възлагане на поръчката е подписан вече, обясняват от ведомството.

Слънчев бряг става Харвард

в. Стандарт

Слънчев бряг става Харвард. Не, това не е виц. А една от най-новите идеи за бъдещето на елитния курорт, който презастрояването превърна в панелен комплекс.

Заради световната криза, падащите цени и липсата на инвеститори повечето апартаменти и хотели, които не са на първа линия, са обречени на запустяване. Вместо да се събарят сгради и да се губят пари, трябва да се намерят алтернативи, твърдят от имотния и туристическия бранш.

Един от вариантите е да се построят филиали на университетите. А студентите да живеят в бившия курорт целогодишно, казва маркетинг директорът на "Феърплей пропъртис" Илия Комитов. Подобно на Студентски град, и Слънчев бряг никога не спи и предлага десетки възможности за забавление, обяснява специалистът. Хотелите лесно могат да се превърнат в кампуси и България да се сдобие с истинско университетско градче. Висшите училища във Варна и Бургас най-лесно и евтино могат да се възползват от идеята.

Борисов забрани на министрите партита по празниците

в. Сега

Коледните и новогодишните празници тази година ще минат без блясък в изпълнителната власт. Премиерът Бойко Борисов е забранил на собствената си администрация да прави разходи за отбелязването им и е настоял от такива да се въздържат и всички министерства, второстепенните разпоредители към тях, областните управи и пр., съобщи правителствената пресслужба.

Забраната засяга старата традиция да се пращат коледни и новогодишни картички, да се отпечатват календари и други рекламни материали, както и организирането на приеми.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:37 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още