IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Студентските кредити с държавно гарантиране - от следващия семестър

Обмисля се вариант за отличниците да има кредити с по-ниска лихва

13:13 | 19.11.09 г.
Автор - снимка
Създател
Студентските кредити с държавно гарантиране - от следващия семестър

Студентските кредити ще могат да се използват още от следващия семестър с държавно гарантиране, каза пред журналисти в Министерство на образованието, младежта и науката (МОМН) вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков.

Той присъства на среща, на която новият министър на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов обяви приоритетите си. Заедно с него беше и досегашният министър на образованието Йорданка Фандъкова, избрана за кмет на София.

Министерският съвет вече прие постановление за държавни гаранции за студентските кредити, които ще могат да се използват още от следващия семестър в размер на 40 млн. лв., посочи Дянков.

„Ще продължи да работим с екипа на МОМН това да не са само кредити, които търговските банки ще дават с преференциални лихви, а ще има модел, при който студентите отличници, или тези, които имат по-висок успех, да получават кредити при по-нисък лихвен процент“, каза Дянков, цитиран от БТА. Тази идея вече е разработена и така ще се поощряват добрите студенти, добави финансовият министър.

По думите му в средното образование има големи успехи, но подобни трябва да се осъществят и във висшето образование и науката. В момента много български студенти учат в университети в чужбина, защото висшето ни образование не е свързано с науката, каза Симеон Дянков. Според него когато повече млади хората останат да учат в наши висши училища, това ще означава, че се е подобрило качеството на висшето ни образование.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:54 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още