IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 19 ноември

08:08 | 19.11.09 г.
Преглед на печата за 19 ноември

Строители си правят банка
в. Стандарт

Сто строителни фирми ще създадат своя банка, за да се справят с кризата. Това обяви един от инициаторите от Камарата на строителите Калин Балкански. Новата финансова институция ще раздава евтини кредити и ще подпомага родния бизнес. Акционерното дружество трябва да заработи догодина и ще се управлява от виден български банкер, който вече е набелязан, обясни Балкански. Пари ще се набавят от членовете на камарата, които са близо 5000 фирми. Това е начин браншът ни и останалите сектори, които движат икономиката, да оцелеят в кризата. Логично е банките да свалят лихвите в такъв момент, а не да ни притискат, обясни идеята Балкански. Сред инициаторите от камарата са и Атанас Кирилов, Валентин Вълев, Александър Киримов и Николай Галчев.

Квадратът в София падна до 400 евро
в. Стандарт

Немислими доскоро оферти от по 400 евро за квадрат шашкат кандидатите за нов дом в столицата. Заради застоя на имотния пазар, трудния достъп до кредити и намалелите сделки инвеститорите се принудиха да продават проектите си с минимална печалба. Уловката е, че в някои случаи цената е без ДДС, твърдят брокери. Те обаче са категорични, че в по-непривлекателните райони на София вече можете да се сдобиете с дом при цена от 450-500 евро на кв. м средно.

Трайков не дава НЕК и „Булгаргаз” да са собственици на „Кремиковци”
в. Новинар

Не мога да подкрепя НЕК и „Булгаргаз” да станат мажоритарни собственици на „Кремиковци” като едни от най-големите кредитори на предприятието. Това заяви икономическият министър Трайчо Трайков на дискусия относно бъдещето на комбината. Ако това стане, двете държавни компании ще трябва да плащат всички задължения на металургичното предприятие, обясни министърът. Причината да се води тази дискусия е по-скоро бъдещето на 3000 работници, добави той.

Шефът на КРС и предшественикът му стават обвиняеми
в. Сега

На действащия шеф на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) Веселин Божков днес ще бъде повдигнато обвинение за престъпление по служба, научи "Сега" от Софийската градска прокуратура. То е за неизпълнение на разпореждане на ВАС - че не е издал лиценз на частното радио К2. Според чл. 282 от НК Божков може да получи до 5 години затвор за това нарушение, но ако в съда се докаже, че са настъпили много тежки последици, наказанието може да стигне и до 8 години. Миналия четвъртък същото обвинение е повдигнато и на предшественика на Божков - Георги Александров.

Паркирането навсякъде в София ще е платено
в. Сега

Паркирането в идеалния център на София да стане абсолютно забранено извън паркингите, а навсякъде другаде на територията на общината да се плаща, иска шефът на транспортната общинска комисия Радослав Тошев (ГЕРБ). Той предлага идеята да залегне в цялостна концепция за организация и контрол на паркирането.

До 2 месеца Центърът за градска мобилност трябва да изготви план, който да раздели столицата на нови зони за паркиране. В идеалния център се обмисля да се въведе "червена зона", където паркирането ще е абсолютно забранено. В кварталите зоната ще е "бяла", т.е. за да паркират пред блока си, столичани пак ще плащат, но това ще е най-ниската тарифа. Досегашната "синя зона" остава, но ще се изтегли извън идеалния център. Най-вероятно ще бъде въведена и четвърти цвят зона, която ще обхване територията в широк център. Тепърва ще се уточняват тарифите в различните зони. Приходите ще отиват за модернизиране на градския транспорт.

Инвеститорите в екоенергия ще плащат такса "мрежа"
в. Дневник

Инвеститорите във възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) ще плащат освен такса "включване" и еднократна такса за развитие на преносните мрежи на НЕК, ЧЕЗ, ЕВН и EOН от следващата година. Това предлага Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) в промени в Закона за ВЕИ, които работна група на икономическото министерство подготвя. Проектът трябва да бъде приет от парламента най-късно до 5 декември следващата година. Новата такса ще се изчислява според присъединените мегавати. Експертни оценки сочат, че годишно за включването на 100мВт нови мощности ще са необходими около 20 млн. евро. "Съществува и вариант разходите за развитието на мрежата да се поделят между инвеститорите и операторите, но предстои начинът на изчисляването й да бъде обсъден с тях, обясни членът на комисията Пламен Денчев пред "Дневник".

Нови строежи около Карадере
в. Дневник

Ново курортно селище е планирано в близост до черноморската местност Карадере, съобщи информационният сайт Блулинк. Селището ще бъде разположено в местността Светерица, която се намира над защитената зона. Днес в село Горица бе обсъден доклада за ОВОС (оценка за въздействие върху околната среда) на инвестиционното намерение.

Фирмата инвеститор е "Дарматекс България ЕООД, собственост на офшорна компания "Дарматекс лимитед", регистрирана в Малта. Проектът предвижда изграждането на курортно селище от малки къщи на площ от 55 дка. С леглова база за 200 души. Плътността на застроявяането ще е 30%, останалите 70% ще са заети от зелени площи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:03 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още