IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Подписваме споразумения за 12 млн. евро за финансиране от фонд „Козлодуй"

Сред проектите е изграждането на малка ВЕЦ за 2,9 млн. евро на територията на Рилския манастир

15:24 | 18.11.09 г.
Автор - снимка
Създател
Подписваме споразумения за 12 млн. евро за финансиране от фонд „Козлодуй"

Предвижда се да бъдат подписани четири споразумения за финансиране от Международен фонд „Козлодуй” на обща стойност 12,2 млн. евро. Това ще стане в Лондон по време на 18-тото заседание на Асамблеята на донорите на фондовете за подпомагане на извеждането от експлоатация на блокове в ядрените централи в Козлодуй, Бохунице (Словакия) и Игналина (Литва), в което ще участва и министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков, съобщиха от министерството.

В британската столица министър Трайков ще подпише меморандум за безвъзмездна помощ в рамките на програмата за енергийна ефективност в публични сгради на стойност 5 млн. евро.

Фонд „Козлодуй“ ще финансира с 2,9 млн. евро и изграждането на малка ВЕЦ от 1,25 MW на територията на Рилския манастир.

Предвижда се също изпълнителният директор на държавно предприятие „Радиоактивни отпадъци” (ДП РАО) Борис Пеков да подпише изменение и допълнение на Споразумението за безвъзмездна помощ за подпомагане ръководството на ДП РАО в проектирането и изграждането на национално хранилище за радиоактивни отпадъци. С изменението помощта се увеличава със 100 хил. евро, достигайки до 3,1 млн. евро.

Четвъртото споразумение, което ще бъде подписано в Лондон, е за подготовка на технически проект, изграждане и въвеждане в експлоатация на национално хранилище за радиоактивни отпадъци. Тези дейности ще бъдат финансирани от фонд „Козлодуй“ с 4,2 млн. евро.

До момента фонд „Козлодуй“ е финансирал проекти в България на стойност над 512 млн. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:58 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още