IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ДВИ искат увеличаване на минималния си осигурителен праг

За целта е поискана промяна в Националната класицикация на професиите и длъжностите, като от Министерството на труда и социалната политика обещаха

15:18 | 18.11.09 г.
ДВИ искат увеличаване на минималния си осигурителен праг

Асоциацията на директорите за връзки с инвеститорите в България (АДВИБ) желае професията директор за връзка с инвеститорите (ДВИ) да намери адекватно място в класификацията на професиите и длъжностите в България, тъй като в момента е в група „Персонал, приемащ и даващ информация, под код 4222-3008 и код по НКП 96:4222”, каза Даниела Пеева, председател на АДВИБ.

Изявлението бе направено на кръгла маса по повод 3-годишнината от решението на Министерството на труда и социалната политика от 7 декември 2006 г., с което професията „ДВИ” официално е включена в националната класификация на професиите и длъжностите в България.

Промяната ще повиши минималния осигурителен праг на работещите като ДВИ от сегашното четвърто ниво и ще издигне имиджа на длъжността.

„Ние не се оплакваме, че не сме добре платени, но длъжността ни е принизена до рецепционистка в хотел, а с промяната в класификацията и повишението на осигурителния праг, ще бъдат спрени некоректните опити на някои работодатели да назначават ДВИ срещу ниско възнаграждение“, отговори Даниела Пеева на въпрос на Investor.bg за повече разяснения за крайния ефект от промяната в класификацията на длъжността ДВИ.

Желанието на АДВИБ ще бъде прегледано и уважено, сподели присъстващ на кръглата маса представител на Министерство на труда и социалната политика, като попита къде в класификацията трябва да бъде включена длъжността.

От АДВИБ уточниха, че в Швеция 1/3 от директорите за връзка с инвеститорите са членове на висшето ръководство, като половината се отчитат на генералния изпълнителен директор, а другата половина - на генералния финансов директор. В България ДВИ дори се отчита пред Общото събрание на акционерите, което автоматично го прави част от висшето ръководство.

Стана ясно, че ДВИ е единствената длъжност, освен тези на членовете на Съвета на директорите или респективно Управителния съвет и Надзорния съвет, която носи наказателна отговорност. Също така директорите за връзка с инвеститорите имат достъп до цялата информация за дружествата и носят съответната отговорност.

Освен това ДВИ присъства на заседанията на управителните органи и има пълен достъп до разискваните решения.

Въвеждането на тази длъжност преди 7 години е възприета като свръхрегулация, но в момента се приемa добре и възниква въпросът „Какво бихме правили без вас?”, заяви Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:54 | 31.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още